Banken doen na jaren weer aan vakantiegeldacties

14 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Voor het eerst in drie jaar doen banken weer méér aan vakantiegeldacties. Dat concludeert vergelijkingssite Spaarrente.nl naar aanleiding van de uitkomsten van het eerder deze week gepresenteerde jaarlijkse onderzoek. “We zijn niet op het niveau van jaren geleden waarbij banken zelfs een iPad verlootten, maar we zien wel dat dit jaar méér banken aandacht besteden aan het vakantiegeld dan in 2012 en 2013”, aldus Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Naast grootbanken ABN AMRO en ING voeren dit jaar ook RegioBank, ASN Bank, ASR en Zwitserleven vakantiegeldacties. De laatste twee zijn nieuwkomers op dit terrein.

Banken bieden kleine cadeaus om sparen te stimuleren

Hoewel het aantal vakantiegeld spaaracties is toegenomen, hoeft de spaarder niet te rekenen op grote cadeaus. Zo ontvangt de spaarder die bij ASN Bank €500 stort, de Groene Vakantiegids 2014 cadeau en RegioBank geeft een set zomerse mokken weg, als de spaarder minimaal €750 stort op de spaarrekening. Volgens het overzicht spaaracties vakantiegeld van Spaarrente.nl krijgt de spaarder bij Zwitserleven een Bijenkorf cadeau-card van €25 als minimaal €1500 wordt ingelegd. ASR geeft de spaarder een actiecode waarmee een gratis Olli T-shirt besteld kan worden, als er minimaal €1000 wordt gestort op een 5-jaars deposito. Olli is de populaire knuffelolifant van Diergaarde Blijdorp en ABN AMRO verloot t/m 30 juni elke week € 1000 onder alle klanten die minimaal €1000 sparen.

Vakantiegeld

Klanten wijzen op mogelijkheden vakantiegeld

De grootbanken Rabobank en SNS Bank voeren dit jaar geen vakantiegeldactie, maar besteden er wel aandacht aan. SNS Bank wijst de bestaande klanten de komende maanden actief op de mogelijkheid om het vakantiegeld te storten op de spaarrekening. De bank noemt naast het vakantiegeld, ook de belastingteruggave die veel klanten de komende maanden krijgen. Rabobank wijst klanten op slimme alternatieven voor het spaargeld, zoals speciale spaaroplossingen, beleggingen en aflossen van de hypotheek.

Niet sparen, maar aflossen op hypotheek

Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl verwacht dat dit jaar minder mensen het vakantiegeld op de spaarrekening zullen zetten dan eerdere jaren. Meer mensen zullen het juist gebruiken voor een extra aflossing op bijvoorbeeld de hypotheek. “Deze trend zien we de afgelopen maanden al langer in spaarland. Recent constateerde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat spaarder steeds meer geld opnemen van de spaarrekening en het gebruiken voor een aflossing op de hypotheek. Het zou dus niet raar zijn als het vakantiegeld op dezelfde manier wordt gebruikt”, aldus Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl.