Morgan Stanley betaalt €39 miljoen aan Nederland wegens dividendstrippen

15 mei 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley moet de Nederlandse fiscus €39 miljoen betalen vanwege het onterecht terugvorderen van dividendbelasting. Deze praktijk van dividendstrippen staat sinds 2018 volop in de belangstelling, nadat Follow the Money hier onderzoek naar deed. Onder meer ABN AMRO was betrokken bij de zwendel van Morgan Stanley, die betrekking heeft op het boekjaar 2007/2008.

Dividendstrippen is een even lucratieve als vernuftige handelswijze. De praktijk vond voor zover bekend plaats tussen 2001 en 2016. Financiële partijen hebben in die periode meerdere Europese landen dividendbelasting teruggevorderd, terwijl ze die maar één keer afgedragen hebben. Om overheden zand in de ogen te strooien kochten ze kort voor de uitbetaling van het dividend aandelen om daarna snel weer door te verkopen. Zodoende was niet goed duidelijk van wie de aandelen waren en werd aan teveel partijen dividendbelasting uitgekeerd.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley – meer specifiek dochteronderneming Derivative Products – was één van de partijen die zich aan deze zwendel heeft bezondigd, zo blijkt uit een gerechtelijke uitspraak van het Amsterdamse hof. Dat terwijl een eerdere zaak nog de kant opviel van Morgan Stanley. De bank is veroordeeld tot terugbetaling van €39 miljoen aan onterecht terugbetaalde dividendbelasting.

Met die €39 miljoen is Morgan Stanley er vermoedelijk nog niet. Die gaat namelijk uitsluitend over het boekjaar 2007/2008. In de volledige uitspraak van het gerechtshof valt te lezen dat het onderzoek wordt vervolgd tot en met het boekjaar 2012/2013. Het is aannemelijk dat Morgan Stanley nog meer geld opzij moet gaan zetten, al zal de toekomst dat uit moeten wijzen.

Morgan Stanley opereerde niet alleen, maar samen met diverse andere financiële instellingen. ABN AMRO was er één van, via het onderdeel Global Securities Lending & Arbitrage. Dat het juist een onderdeel van ABN AMRO betrof is geen hele grote verrassing, daar de bank in 2018 al in verband werd gebracht met de zogeheten ‘CumEx files’. In het afgelopen jaar is bovendien tot tweemaal toe de Duitse politie binnengevallen voor onderzoek. In een wellicht overbodige maar toch uitgestuurde reactie stelt de Nederlandse bank niet meer actief te zijn met dividendstrippen.