BNG Bank gaat samenwerken met werelds grootste pensioenfonds

02 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BNG Bank is een samenwerking overeengekomen met het Government Pension Investment Fund (GPIF) uit Japan, het grootste pensioenfonds ter wereld. Samen willen de twee financiële instellingen duurzame kapitaalmarkten ontwikkelen en bevorderen. Meer specifiek richten zij zich op duurzaamheidsobligaties en op het integreren van ESG (Environmental, Social, Governance) in vastrentende beleggingen. 

Met een balanstotaal van $1.374 miljard (2019) is het Government Pension Investment Fund het grootste pensioenfonds ter wereld. Het Japanse fonds blijft in dat lijstje het Noorse staatspensioenfonds ruim voor. In hetzelfde overzicht komt het Nederlandse ambtenarenpensioenfonds ABP op een verdienstelijke vijfde plaats. De aandacht voor beleggen volgens ESG-criteria neemt toe, een beweging die ook in Japan gaande is. In de zoektocht naar een praktische uitwerking van die strategie kwam GPIF uit bij BNG Bank. 

BNG Bank gaat duurzaamheidsobligaties uitgeven, oblibaties die in lijn zijn met de internationale Sustainability Bond Guidelines, die weer worden geadministreerd door de International Capital Market Association (ICMA). Deze obligaties bieden vermogensbeheerders van GPIF de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij. 

GPIF ziet in deze samenwerking een belangrijke stap om ook in de toekomst relevant te zijn voor zijn deelnemers. Juist voor een Japans fonds is dat extra van toepassing. Het Aziatische land kent immers één van de meest vergrijsde bevolkingen ter wereld. 

“We willen het succes van de samenwerking met multinationale ontwikkelingsbanken op het gebied van groene, sociale en duurzaamheidsobligaties benutten, in de hoop dit te verbreden naar andere platformen”, zegt Hiro Mizuno, Executive MD en CIO bij de pensioeninstelling. “GPIF eist van haar vermogensbeheerders dat ze ESG integreren in hun analyses en investeringsbeslissingen. We zien de aanschaf van groene, sociale of duurzaamheidsobligaties als een van de directe methoden van ESG integratie in vastrentende beleggingen. GPIF wil van groene, sociale en duurzaamheidsobligaties ‘mainstream’ beleggingsproducten maken om een duurzame performance van het pensioenfonds voor alle generaties zeker te stellen.”

Financieel directeur Olivier Labe van BNG Bank laat optekenen: “Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie van BNG Bank. Onze kernklanten, gemeenten en woningcorporaties vervullen een belangrijke rol in de energietransitie. De samenwerking met  GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld, draagt bij aan onze missie om te komen tot een duurzame en toekomstbestendige samenleving.”