Onzekerheid over overname NIBC door Blackstone

18 maart 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De overname van NIBC door de Amerikaanse investeerder Blackstone staat op losse schroeven. Door de impact van corona daalden de koersen van banken de afgelopen week als een komeet. NIBC vormde nog enigszins de uitzondering op de regel, omdat er een cash overnamebod van €9,85 per aandeel ligt. Gefluisterd wordt dat Blackstone onder het bod uit wil en zich daarbij gaat beroepen op een zogeheten MAC-clausule (material adverse change), een onvoorziene verandering van de situatie. 

De beurzen kleurden de afgelopen week donkerpaars. Zoals gebruikelijk zijn de sentimenten onder beleggers een uitvergroting van wat zich in de reële economie afspeelt. Het optimisme is soms nauwelijks gerechtvaardigd en buitensporig hoog, maar als het even tegenzit kan de balans zomaar volledig doorslaan naar de andere kant. Dalende beurskoersen reflecteren het vertrouwen van beleggers voor de toekomst, of in dit geval het gebrek aan vertrouwen. Ondernemers die failliet gaan zorgen mogelijk voor kredieten die niet terugbetaald gaan worden, wat weer zorgt voor slechtere financiële resultaten van banken. 

 

Die vrees geldt niet in de laatste plaats voor NIBC, een bank die vooral actief is in het zakelijke segment. Binnen de bestuurskamers van Blackstone zal men zich wellicht hardop afvragen of ze niet een kat in de zak gekocht hebben. Medio februari bracht NIBC naar buiten dat het overeenstemming had bereikt met Blackstone, waarbij laatstgenoemde €9,85 per aandeel zou betalen. Met de twee grootaandeelhouders – Reggeborgh en JC Flowers – werden afzonderlijke afspraken gemaakt. Kijkend naar de huidige boerskoers van NIBC is die nog maar de helft van een week geleden, zwevend rond de €4,30. 

MAC

Alles leek in kannen en kruiken. Alle contracten zijn getekend, de grootaandeelhouders zijn akkoord en het bestuur van NIBC schaarde zich achter het bod. Op de beurs vreest men echter dat Blackstone de zogeheten MAC-clausule gaat aanwenden, waarbij MAC staat voor ‘material adverse change’. Via die route zou Blackstone opnieuw kunnen onderhandelen over de prijs, met dien verstande dat de situatie fundamenteel gewijzigd moet zijn ten opzichte van het moment van het eerste bod. 

En is er in de tussentijd iets veranderd? Jazeker, dat is wel duidelijk. De vraag is echter of die verandering fundamenteel is, ook in juridische zin. Daarover mogen bataljons aan advocaten hun hoofden gaan breken, waarbij het vermoedelijk hard tegen hard wordt. Blackstone heeft er immers alle belang bij dat er misschien wel enkele euro’s van de prijs per aandeel afgaan, de huidige aandeelhouders van NIBC vanzelfsprekend niet. Die zien mogelijk grote sommen geld in rook opgaan. 

Reactie NIBC

Ondertussen heeft NIBC van zich laten horen. In een extreem lange zin laat de bank optekenen: "In reactie op vragen van investeerders en recente artikelen in de Nederlandse media wenst NIBC te verduidelijken dat in het geval dat het fusie protocol zoals ondertekend met de Bieder en van kracht sinds 25 februari 2020 wordt beëindigd, danwel zou worden opgezegd door één der partijen, een dergelijk nieuw feit zou kwalificeren als ‘voorwetenschap’ zoals gedefinieerd in de Europese Verordening Marktmisbruik (MAR), hetgeen een directe publicatie middels een persbericht noodzakelijk zou maken."