Reguliere verzekeringsvoorwaarden voor voormalig kankerpatiënten

16 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders die al meer dan tien jaar kankervrij zijn hebben voortaan recht op dezelfde verzekeringsvoorwaarden als ieder ander. Voor mensen die minderjarig waren toen ze kanker kregen geldt een ‘verjaringstermijn’ van vijf jaar. Het gaat om een wettelijk bindende maatregel. Verzekeraars mogen deze groep derhalve niet meer belasten met hogere premies of zelfs weigeren als klant.

Dat deze maatregel staand beleid zou worden zat er al aan te komen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) deed vorig jaar september een oproep nadat uit een enquête bleek dat veel ex-kankerpatiënten moeite hadden met het afsluiten van een orv. Een significant aandeel moest een fors hogere premie betalen dan klanten zonder kankerverleden en een nog groter deel werd simpelweg geweigerd. Men pleitte voor een ‘schone lei-beleid’ en het recht om kanker na een bepaalde tijd niet meer te hoeven vermelden. 

Orv verplicht voor hypotheek

Afgelopen week werd het beleid formeel doorgevoerd, aldus een aankondiging van de relevante ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën). Dat betekent dat verzekeraars de wet overtreden wanneer ze het oude beleid blijven voeren. Voor menig ex-kankerpatiënt is dat goed nieuws, want een overlijdensrisicoverzekering (orv) is doorgaans een verplicht onderdeel van de hypotheekaanvraag. En wat men ook van de werkwijze van verzekeraars en hypotheekverstrekkers mag vinden, vanuit zakelijk perspectief is het onlogisch om iemand met een hoge kans op jong sterven dezelfde voorwaarden te geven als iemand die waarschijnlijk kerngezond de tachtig haalt. 

Volgens het KWF lag in 2015 het aantal ‘5-jaarsoverlevers’ op 65%. Oncologen stellen dat wie die termijn haalt een grote kans heeft om de rest van zijn of haar leven kankervrij te blijven en dus eenzelfde mate van risico vormen als Nederlanders zonder kankerverleden. De nieuwe beleidsmaatregel hanteert in de basis echter een grens van tien jaar. Na tien jaar hoeft niemand meer te vermelden kanker te hebben overleefd. Voor wie minderjarig is ten tijde van het hebben van kanker ligt die termijn op vijf jaar. 

Verjaringstabel

Feit is ook dat niet elke soort kanker even agressief is. Bij borst-, prostaat- of huidkanker ligt de genezingskans tegenwoordig zelfs op 90%. Samen met het Verbond van Verzekeraars werkt NFK aan een tabel waarin ‘verjaringstermijnen’ voor verschillende soorten kanker worden opgesteld. Bij bovengenoemde soorten kanker zal die termijn wat lager komen te liggen dan bij hele agressieve soorten met een lagere overlevingskans.

“Voor ex-kankerpatiënten is dit beleid een enorme doorbraak. De minister legt via deze weg de verzekeringssector – een sector waar zelfregulering de norm is – een wettelijk bindende maatregel op . De willekeur waarmee verzekeraars nu ex-patiënten behandelen wordt hierdoor doorbroken”, aldus NFK op zijn eigen website.