Mastercard krijgt nieuwe CEO

02 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Betalings- en technologiebedrijf Mastercard neemt afscheid van Ajay Banga als topman. De Indiaas-Amerikaanse Banga draagt het stokje per gisteren over aan de Duitser Michael Miebach, momenteel Chief Product Officer bij Mastercard. Onder Banga transformeerde Mastercard geleidelijk van primair een betalingsbedrijf naar een breed technologiebedrijf, met veel oog voor financiële inclusie. Banga vertrekt niet bij Mastercard, hij wordt per 2021 voorzitter van de board of directors.

Het afgelopen decennium is voor Mastercard zowel een periode geweest van grote continuïteit als van grote veranderingen. Banga stond als persoon symbool voor die continuïteit en stond tien jaar lang aan het hoofd van één van ‘s werelds grootste en bekendste financiële instellingen. In die periode heeft hij echter aan de basis gestaan van de transformatie van Mastercard van betalingsbedrijf tot een ‘multi rail’ technologiebedrijf. 

Er zijn handenvol voorbeelden te noemen van die transformatie. Zo investeerde Mastercard voor vele miljarden in overnames die het product- en dienstenaanbod uitbreidden, introduceerde het een ‘Open Banking Suite’ en tastte het voorzichtig de wereld van cryptocurrency en blockchain af. Naast technologische vooruitgang besteedde Mastercard onder Banga ook de nodige aandacht aan financiële inclusie, onder meer door het financieren van schoolmaaltijden in ontwikkelingslanden.  

Het is niet alleen uit beleefdheid dat er veel positieve woorden klinken over Banga. Hij heeft namelijk de cijfers aan zijn kant. Bij zijn aantreden in 2010 had Mastercard een omzet van zo’n $5,5 miljard, tegenover $16,8 miljard eind 2019. Een ruime verdrievoudiging dus. De aandelenprijs steeg ook explosief, van ongeveer $25 in 2010 tot ongeveer $300 eind 2019. Mastercard zette bovendien enkele interessante stappen in zijn merkidentiteit. Zo verdween de merknaam uit het logo en ontwikkelde het bedrijf een eigen geluidsarchitectuur

“We danken Ajay voor zijn uitstekende leiderschap en zijn toewijding aan Mastercard”, stelt de huidige voorzitter van de board of directors, Richard Haythornthwaite. “Hij stond aan de basis van de strategische en de culturele transformatie, die het bedrijf in staat stelde om te floreren. Michael (Miebach, red.) deelt de waarden die Ajay voorstaat en heeft een sleutelrol gespeeld in de transformatie van het bedrijf.”