Polizei valt weer binnen bij ABN AMRO in Frankfurt

28 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Duitse autoriteiten hebben een onaangekondigd bezoek gebracht aan de vestiging van ABN AMRO in Frankfurt. Al direct wezen Duitse media naar betrokkenheid van ABN AMRO bij dividendstrippen in het verleden als reden voor de inval. Dat lijkt inderdaad de reden te zijn van de inval. 

Afgelopen november viel de Duitse politie ook al binnen bij ABN AMRO. Die was echter vooraf aangekondigd door de autoriteiten. Gisteren liet de Duitse politie uit het niets zijn spierballen zien en parkeerden ze met een handvol busjes voor de deur. De Duitse krant Handelsblatt spreekt zelfs van een ‘razzia’, al heeft dat woord in de Duitse taal een iets minder negatieve bijklank dan in het Nederlands. 

Op de website van ABN AMRO valt te lezen: “Zoals bekend doen de Duitse autoriteiten reeds een aantal jaren onderzoeken naar aandelentransacties van een groot aantal financiële instellingen. Dit betreft transacties waarbij sprake zou zijn van dividendarbitrage, inclusief cum-ex.” Cum-ex betreft het in meerdere landen terugvragen van dividendbelasting, hoewel het slechts in één land is afgedragen. 

Het is gissen naar waarom de Duitse justitie andermaal binnenviel bij ABN AMRO, maar bepaalde signalen wijzen erop dat de rol van ABN AMRO en Fortis – één van de rechtsvoorgangers – groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Het laatste woord is dus zeker nog niet gezegd over de situatie. ABN AMRO geeft aan volledig mee te werken aan alle verzoeken en onderzoeken van de Duitse autoriteiten.