ABN AMRO: politiek zal kortingen pensioen willen uitstellen

26 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het economisch bureau van ABN AMRO verwacht dat het kabinet dit jaar opnieuw met tijdelijke maatregelen komt, die voorkomen dat er op pensioenen gekort gaat worden. Hoofdreden? Er staan verkiezingen voor de deur, namelijk in maart 2021. Het ligt voor de hand dat het kabinet nu niet hard wil ingrijpen, omdat de oppositie hen daarmee in de verkiezingscampagne om de oren zal slaan.

Mondiaal bekeken is het Nederlandse pensioenstelsel nog steeds één van de besten die er te vinden is. Maar ‘goed’ of ‘best’ is altijd een kwestie van perspectief. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen namelijk verder aan het dalen zijn, mede door lage rentestanden en door vergrijzing. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan betalingsverplichtingen aan gepensioneerden. Om nog wat over te houden voor toekomstige generaties stellen experts daarom kortingen voor. 

Impopulaire boodschap

Voorgestelde kortingen zijn al snel tegen het zere been van (bijna) gepensioneerden. Bovendien duiken politici op dergelijk nieuws zoals een troep hyena’s op een manke gazelle. Het is dan ook een bijzonder impopulaire boodschap, maar wel eentje die genomen lijkt te moeten worden. ABN AMRO-econoom Piet Rietman verwacht echter dat het kabinet harde maatregelen zal schuwen, omdat volgend jaar nieuwe verkiezingen gehouden worden. 

Rietman verwacht dat eind 2020 uitstel wordt verleend aan pensioeninstellingen, zodat ze pas op 1 januari 2022 hoeven te korten. “In economische zin zou het logisch zijn als dergelijke ontwikkelingen vaart zetten achter de uitwerking van het pensioenakkoord, omdat de noodzaak van maatregelen toeneemt”, schrijft Rietman. “De uitwerking van het pensioenakkoord – die we eerst in april verwachtten en nu na de zomer – lijkt zich echter niet te voltrekken volgens economische, maar politieke logica. Dus hoe lager de dekkingsgraden, hoe groter het draagvlak voor uitstel.” En dat is natuurlijk een paradox van jewelste, een ontwikkeling bovendien die een steeds grotere rekening naar toekomstige generaties stuurt

Zonder tijdelijke maatregelen zullen pensioenfondsen enkele maanden voor de verkiezingen kortingen moeten gaan doorvoeren. Rietman betoogt dat de politiek dat niet wil laten gebeuren. Meer specifiek zijn het de regeringspartijen die dat willen voorkomen. Helaas blijkt daaruit eens te meer dat het partijbelang prevaleert boven het algemene belang. DNB-president Klaas Knot stelde eerder al dat de politiek zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Als je dit steeds voor je uitschuift, dan hou je steeds die onzekerheid. Dat hebben we nu al jaren gedaan, de rek is er een keer uit”, zei hij vorig jaar tegenover De Telegraaf.