Dreigende brexit had weinig invloed op investeringen in UK fintech

04 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het jaar 2019 was een recordjaar voor de Britse fintech-sector in termen van investeringswaarde. Fintechs haalden gezamenlijk een bedrag van $4,9 miljard aan investeringen op, wat $1,3 miljard meer is dan het jaar ervoor. Het aantal deals daalde wel lichtjes, van 393 naar 359. Dat betekent dat de gemiddelde dealwaarde eveneens fors steeg. De Britse resultaten passen in een breder patroon van toegenomen investeringen. De resultaten komen naar voren in een onderzoek van Innovate Finance. 

Vooraf zal lang niet iedereen hebben gedacht dat 2019 een recordjaar zou worden voor de Britse fintech-sector, met afstand de grootste van Europa. Wie afging op de woorden van critici van brexit is vermoedelijk bedrogen uitgekomen, want de Londense fintech-wereld floreerde als nooit tevoren. Tijdens het jaar waren er al indicaties dat het bepaald niet slecht ging. Zo verscheen in april nieuws over een flinke banencreatie en in het najaar bleek het ook met de vraag naar kantoorruimte wel goed te zitten.  

38% stijging

Bedrijven en fondsen investeerden voor $4,9 miljard, 38% meer dan in 2018. Opmerkelijk is dat het aantal deals wel iets afnam. Ergens moeten dus hele grote deals zijn gesloten en dat klopt ook. Van de tien grootste investeringen in Europa werden er zeven gedaan in Britse fintechs. Zakelijke kredietverlener topte de tabellen met een kapitaalinjectie van maar liefst $800 miljoen. Een eervolle vermelding is er wat dat betreft voor OakNorth, dat $440 miljoen binnenharkte. OakNorth is eveneens actief in de zakelijke kredietverlening. 

Dergelijke berichten zijn ongetwijfeld koren op de molen van premier Boris Johnson en het brexit-kamp. Ze kunnen een lange neus trekken richting iedereen die vreesde dat het licht uit zou gaan. Meerdere experts meenden eerder echter al dat Londen ook na brexit de financiële hoofdstad van Europa zou blijven, enigszins afhankelijk van hoe hard of hoe zacht de scheiding zou zijn. De uitzonderlijk hoge concentratie van talent en kapitaal in een stad met een oersterk fundament zorgde voor dat zelfvertrouwen, alsmede het gebruik van Engels als lingua franca. Maar ongeacht de goede resultaten, in 2019 zat de UK nog steeds in de Europese Unie. Het is de vraag hoe het overzicht er over enkele jaren uit zal zien, want sinds afgelopen vrijdag is de brexit een voorzichtig feit. Voorzichtig, omdat er nog stevig onderhandeld gaat worden over de voorwaarden. 

Europa

De groei in de UK stond niet op zichzelf. Als regio groeide Europa namelijk stevig. Met name Duitsland, Frankrijk en Zweden lieten indrukwekkende groeipercentages zien. De uit Duitsland afkomstige neobank N26 haalde met $470 miljoen de één na grootste som geld op, op de voet gevolgd door het Zweedse Klarna met $460 miljoen. Zij zijn twee van de slechts drie niet-Britse partijen in de top tien. Investeringen in de Nederlandse fintech-sector namen eveneens toe, wat een bijna logische bijkomstigheid is als heel Europa stevig groeit. De investeringswaarde steeg van $66 miljoen naar $82 miljoen. Gelijk aan bijna alle andere landen daalde het aantal deals wel, van 24 naar 22.