Fintech zorgt ondanks brexit-onzekerheid voor flinke banencreatie in Londen

10 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse hoofdstad zag het afgelopen jaar een forse toename in werkgelegenheid binnen het domein fintech. Het aantal banen in die specifieke sector groeide met maar liefst 61% en daarmee bevestigt Londen zijn status als mondiale fintech-hub. Die cijfers komen naar voren uit data van recruitment-bureau Robert Walters. Naar IT’ers wordt het meest gezocht. Het aantal vacatures voor marketing en PR volgen.

Voorlopig is Londen nog altijd één van dé locaties voor fintechs om zich te vestigen. De stad biedt een uitstekend vestigingsklimaat, met regelgeving die innovatie bevordert en veel grote financiële partijen om de hoek. In de Britse hoofdstad zijn momenteel 7 unicorns gevestigd, zoals niet-beursgenoteerde fintechs genoemd worden die op meer dan een miljard dollar gewaardeerd worden. Alleen in fintech-hoofdstad San Francisco zijn er meer, namelijk 9. De verwachting is dat Londen dit jaar ook op 9 uit gaat komen.

61% meer banen

Recruitment-bureau Robert Walters concludeert dat fintechs in 2018 in Londen goed waren voor een 61% toename van het aantal banen, de grootste toename per sector binnen de Londense economie. Het tekent de aantrekkingskracht die Londen nog steeds heeft. Nog steeds, want ook het afgelopen jaar hingen de dreigende wolken van een brexit al aan de horizon. Wanneer het gaat over de UK gaat het al snel over Londen, maar ook buiten de ‘metropolitan area’ profiteert men mee met een banengroei van gemiddeld 18%.

Fintech zorgt voor flinke banencreatie in Londen

“De vraag naar IT blijft hoog op de agenda staan bij fintechs, 30% van de functies binnen de sector hebben betrekking op tech”, zegt Ahsan Iqbal, Director of Technology bij Robert Walters. “In 2018 zagen we binnen fintech een toename van 74% in het aantal IT-vacatures, vergeleken met 2017.” Iqbal beschrijft verder dat die grote toename en de perikelen rond de brexit zorgen voor opdroging van de talentenvijver. Het leidt nu al tot bovengemiddelde salarisverhogingen van tussen 6% en 8%, om het schaarse talent toch vooral binnenboord te houden.

IT, marketing en PR

Naar IT’ers wordt het meeste gezocht door fintech-bedrijven. Daarna hebben fintechs in Londen de meeste vacatures openstaan voor de afdelingen marketing en PR. Met name die laatste sector is vergeleken met veel andere landen traditioneel groot in de UK. Naast deze drie functiegebieden is sinds 2017 sprake van een toename van 48% van het aantal bankiersfuncties, gevolgd door onder meer juridisch (40%), verzekeringen (16%) en sales (16%).