Fintech zorgt voor grote vraag naar kantoorruimte in Londen

30 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De aantrekkingskracht van Londen op financiële bedrijven blijft onverminderd groot. Afgelopen november nam de vraag naar kantoorruimte in de Britse hoofdstad toe met een nieuwswaardige 31% ten opzichte van een maand eerder. De financiële sector was goed voor - wederom - 31% van die stijging. Neobank Monzo was onderwerp van de grootste kantoordeal, die zo’n 12.000 m2 behelst. 

Al vele eeuwen lang is Londen een mondiaal financieel centrum. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de status en omvang die het Britse rijk door de geschiedenis heen gehad heeft. Londen profiteert daar nog altijd van. In de 20e eeuw voegde New York zich bij Londen en meer recent ook HongKong en Singapore. Door brexit zou Londen veel van zijn pluimen verliezen als financieel centrum, zo was een algemene verwachting. Die verwachting zet voorlopig nog niet door, zo getuige onder meer de toenemende vraag naar kantoorruimte.

De onzekerheid over de uitkomst van brexit speelt inmiddels al jaren en heeft in de publieke opinie het idee van een soort zwaard van Damocles. Het weerhoudt financiële bedrijven er echter niet van om Londen als uitvalsbasis te blijven kiezen. Vooral fintech-bedrijven onderstrepen de rol van Londen als financiële hoofdstad. In 2018 zag de fintech-sector een toename van 61% van het aantal banen in Londen. Ook gevestigde namen blijven Londen trouw en sommigen breiden hun positie zelfs uit.

Al die mensen moeten natuurlijk ergens kunnen werken en de vraag naar kantoorruimte blijft elk jaar toenemen. Het verschilt een beetje per maand, maar november sprong er wat dat betreft uit. Ten opzichte van oktober nam de vraag naar kantoorruimte in centraal Londen met 31% toe. Neobank Monzo droeg daar het meest aan bij als individuele partij. Monzo sloot een deal voor maar liefst 12.000 vierkante meter kantoorruimte in het Broadwalk House. Het toont zowel de groei van Monzo aan, als de immer voortdurende aantrekkingskracht van Londen.