Trends in de top drie van meest verstrekte kredieten

31 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In de afgelopen tien jaar is veel veranderd op de geldmarkt. Niet alleen de manier waarop kredieten aangegaan worden, maar ook de hoogte van de totale schulden. Eind 2018 was de som van alle persoonlijke leningen en doorlopende kredieten maar liefst €52 miljard. Dat is aanzienlijk meer dan tien jaar geleden. De totale schuld was toen €43 miljard. Wat zijn de meest in het oog springende ontwikkelingen in de meest verstrekte kredieten in Nederland?

Van het doorlopend krediet naar de persoonlijke lening

Het doorlopend krediet verliest veel terrein. Niet alleen wanneer gekeken wordt naar de afgelopen tien jaar, maar ook voor de nabije toekomst. Enerzijds omdat deze kredietvorm steeds verder onder druk komt te staan. ABN AMRO heeft de kredietvorm zelfs geschrapt uit het aanbod vorig jaar. Anderzijds wordt de directe tegenhanger – de persoonlijke lening – steeds populairder. Duidelijker eisen en een helder afbetalingsplan zorgen ervoor dat mensen met een lening minder snel in de problemen komen dan de mensen die een doorlopend krediet gemaximaliseerd hebben én opnieuw geld nodig hebben. 

Meer overheidsregulering op het gebied van kredieten

De tijd van de flitskredieten met woekerrentes, sms-leningen en andere ondoorzichtige kredietvormen is voorlopig. De overheid heeft ingegrepen en strengere regelgeving opgesteld rond te exotische lenings- en kredietvormen. Voornamelijk om de consument te beschermen tegen leenconstructies die er veel aantrekkelijker uitzien dan zij eigenlijk zijn. 

Zakelijk lenen: meer mogelijkheden buiten de banken om

In zakelijke kredieten is vooral een toename zichtbaar van nieuwe aanbieders op de markt. De reden voor die ontwikkeling ligt voor een aanzienlijk deel in de financiële crisis, een tijd waarin bedrijven bij de bank vaak nul op rekest kregen bij het aanvragen van een lening. Hier zit wel een flinke kanttekening aan. De zakelijke markt is lang niet zo goed beschermd als de particuliere markt. De overheid houdt minder toezicht en heeft minder regels voorgeschreven rond zakelijke kredieten. Voor de ondernemer betekent dit goed opletten of het inschakelen van een expert voordat zij een handtekening plaatsen.

Wat laten deze trends zien?

De trends laten zien dat het totaalbedrag aan kredieten in tien jaar tijd hoger is geworden is maar vooral ook dat er een verschuiving opgetreden is van het doorlopende krediet naar de persoonlijke lening, wat exact in lijn is met het advies van de Autoriteit Financiële Markten. De consument is de afgelopen jaren steeds beter beschermd door de Nederlandse wetgever en toezichthouder. De zakelijke markt kent echter nog de nodige grijze gebieden, met verminderd toezicht.