Hedgefunds beheerd door minderheden of vrouwen presteren beter

28 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Hedgefunds leverden over het afgelopen jaar gemengde prestaties, wat de aandacht voor de managers van deze fondsen heeft doen toenemen. Volgens een recente – en best wel riskante – analyse van Bloomberg presteerden hefboomfondsen onder leiding van blanke mannelijke managers aanmerkelijk minder goed dan fondsen onder leiding van minderheden en vrouwen. 

De wereld van hedgefunds mag gerust een bastion van blanke mannen worden genoemd. Het overgrote deel van de fondsen heeft een leider die aan deze eigenschappen voldoet. Persbureau Bloomberg besloot te onderzoeken of de achtergrond van fondsmanagers invloed heeft op de economische resultaten. De onderzoekers richtten zich op bijna 3.000 fondsen over een periode van drie jaar en stelden vragen aan twee derde van de top 1.500 fondsmanagers qua ‘assets under management’. Men deelde de managers in twee groepen in: blanke mannen enerzijds en minderheden en vrouwen anderzijds. 

Hedgefunds onder leiding van de eerste groep behaalden een rendement 3,9% over de onderzochte periode. Een interessante uitkomst is dat fondsen onder leiding van minderheden of vrouwen significant beter scoorden, met een rendement van 6,6%. Een factor van ruim anderhalf. 

Er zijn overigens waarneembare verschillen per type hedgefund. Binnen het ‘equity’ domein presteerden beide groepen beter dan het gemiddelde, met respectievelijk 4,3% en 7%. ‘Credit’ fondsen presteren nog weer iets beter, wel met een groter verschil van 3,2%. De grootste discrepantie is zichtbaar bij in de ‘macro’ zuil. Deze fondsen richten zich op de voorspelling van brede en mondiale ontwikkelingen met ‘long’ en ‘short’ posities in verschillende soorten equity, valuta, commodities en futures. Macro-fondsen onder leiding van vrouwen of minderheden presteerden enkele malen beter.

De analyse van Bloomberg volgt in een tijd waarin hedgefunds wereldwijd onder druk staan. Volgens data van Eurekahedge, rendeerden deze fondsen in 2019 met 6,96% en daarmee achterblijvend op de brede aandelenmarkt. Een derde van de fondsmanagers behaalde dubbelcijferige groei, maar onder de maat presterende fondsen zagen investeerders een onthutsende $132 miljard wegtrekken. 

Op glad ijs

Met het onderzoek begeeft Bloomberg zich op glad en vers gedweild ijs, evenals een ieder die wat van het onderzoek vindt. Het woord ‘racisme’ bepaalt veel hedendaagse discussies en als het even kan proberen organisaties hier tussendoor te laveren. In de basis zou het predikaat echter ook op dit onderzoek geplakt kunnen worden, daar het uitgangspunt deels uitgaat van rasverschillen. Deels, omdat de groep minderheden wordt uitgebreid met vrouwen die elke afkomst kunnen hebben.

Een interessante vraag die Bloomberg vermoedelijk niet zal beantwoorden is of zij het interview ook hadden gepubliceerd als de uitkomsten andersom waren geweest en geleid hadden tot koppen als ‘Blanke mannen presteren beter dan minderheden en vrouwen’. En of zij het onderzoek als zodanig hadden uitgevoerd als er geen indicaties waren die een deel van de uitkomst zouden verklappen. Daarbij is het woord ‘minderheid’ in essentie een kwestie van perspectief, dat de uitkomst van een onderzoek kan verwateren. Een Afrikaans hedgefund met een blanke manager wordt immers geleid door een minderheid ter plaatse. De intenties van Bloomberg zullen echter goed zijn in de zin van bij willen dragen aan meer diversiteit in een relatief gesloten deel van de financiële wereld.