ING zet digitale handelshulp Katana op eigen benen

08 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING geeft de eigen fintech-onderneming Katana de ruimte om zelfstandig verder te groeien. Katana is een advanced analytics platform dat handelaren op de obligatiemarkt in de gelegenheid stelt om beter gefundeerde besluiten te nemen over aan- en verkopen. ING blijft wel betrokken bij de scale-up. Via investeringsvehikel ING Ventures steekt de bank £1,5 miljoen in Katana, als onderdeel van een bredere financieringsronde £3 miljoen. 

Katana zag het levenslicht in 2017. Katana koppelt met behulp van machine learning transactiedata uit het verleden aan beschikbare realtime transactiedata en stelt zodoende prijsadviezen op voor obligaties. Traders kunnen Katana gebruiken om scherper en nauwkeuriger te handelen. Daar komt de naam vermoedelijk ook vandaan. Een katana is namelijk een licht gebogen middelgroot Japans snijzwaard, vooral bekend als uitrusting van samoerai. 

Momenteel is Katana de jongste uit ING voortkomende startup die de fase van scale-up bereikt heeft. De bank noemt Yolt en Cobase als andere recente voorbeelden. Ook in de scale-up fase blijft ING betrokken bij Katana, meer specifiek via de fintech-arm ING Ventures. ING Ventures geeft de onderneming nog eens  £1,5 miljoen aan ‘zakgeld’ mee. Katana blijft gevestigd in Londen, waar het bedrijf al sinds de oprichting zetelt. 

Intelligente aanvulling

“Een groeiend aantal klanten ontdekt de voordelen van advanced analytics bij het nemen van beslissingen. Het stelt hen in staat sneller en efficiënter te werken”, zegt Santiago Braje, CEO van Katana. “Onder de vleugels van ING hebben we onze technologie kunnen ontwikkelen, testen en valideren. Nu is het tijd voor de volgende stap als onafhankelijke fintech. We zijn erg hoopvol over de kansen die we zien om het platform verder te ontwikkelen en ons klantenbestand verder uit te bouwen.” Een fijne bijkomstigheid van Katana is dat het niet automatisch gaat ten koste van menselijk kapitaal. De technologie wordt vooral gezien als een intelligente aanvulling op de medewerkers dan dat het mensen gaat vervangen.   

ING neemt dus iets meer afstand van Katana. De oranje bank heeft het ei uitgebroed en nu mag het kuiken zelf op avontuur. “Als het aankomt op innovatie stappen we bij ING uit onze comfortzone. We denken groot, starten klein en schalen snel”, stelt Annerie Vreugdenhil, Chief Innovation Officer bij ING Wholesale. “In slechts enkele jaren tijd is Katana uitgegroeid van een intern project naar een serieuze propositie voor investeerders. Grote partijen zien inmiddels de toegevoegde waarde van deze superslimme AI-tool. Katana is klaar voor een onafhankelijke toekomst.”