Criminelen sluiten jaar af met nieuwe plofkraak op geldautomaat ABN AMRO

31 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

In Uithoorn - nabij Amstelveen - is afgelopen nacht een pinautomaat van ABN AMRO opgeblazen. Zoals vaker heeft de explosie veel schade aangebracht aan de gevel van het winkelcentrum waarin de automaat gevestigd is. De plofkraak markeert het einde van een triest jaar waarin het fenomeen weer terug van weggeweest is.

Vanuit het oogpunt van criminelen is een plofkraak in de één na laatste nacht van het jaar redelijk slim bekeken. Zeker in de grotere steden - maar ook in de dorpen - wordt al het nodige afgeknald in aanloop naar Oud en Nieuw. Een klap meer of minder zal mensen niet snel doen verontrusten en de politie doen bellen. En een beetje cobra of nitraatbom dan wel schieten met carbid komt qua geluid aardig in de buurt van de explosieven die plofkrakers gebruiken. Afgelopen nacht was het dan ook wederom raak. Een automaat van ABN AMRO in Uithoorn moest het ontgelden. 

2019 ontsierd door plofkraken

Met betrekking tot geldautomaten is het afgelopen jaar ontsierd door plofkraken. Waar het jaar 2018 één van de laagste aantallen plofkraken in de recente geschiedenis noteerde, toonde 2019 een ander gezicht. De ene na de andere plofkraak werd melding van gemaakt en in oktober lag het aantal al hoger dan in het volledige vorige jaar. De gemeente Amsterdam ging zelfs in gesprek met de banken om te kijken naar andere locaties voor pinautomaten, uit de directe omgeving van particuliere woningen.

Opvallend was dat automaten van ABN AMRO bovengemiddeld vaak het slachtoffer waren, net als afgelopen nacht. Dat zou komen vanwege het feit dat die van ABN AMRO van een ouder type zijn en daardoor makkelijker te kraken dan bijvoorbeeld automaten van Rabobank. Automaten van ING bevinden zich weer vaker dan gemiddeld in winkels, zoals supermarkten. Die zijn in de nacht dus per definitie moeilijker te bereiken. Hoe het ook zij, ABN AMRO nam begin december een rigoureuze maatregel door bijna vijfhonderd automaten te sluiten, meer dan de helft van het totale aantal. 

Het wordt interessant om te volgen wat er in 2020 met dit fenomeen gaat gebeuren. Qua organisatie zullen veel meer automaten dan nu geel worden en onder Geldmaat vallen. Relevanter is echter met welke maatregelen banken en autoriteiten gaan komen om de ontwikkeling van afgelopen jaar om te keren. Dat zal nog niet eenvoudig worden, betoogde een criminoloog van de UvA recent. De verwachte winst is namelijk hoog, hoewel de succesratio vrij klein is. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft bovendien als doelstelling contant geld voor iedereen bereikbaar te houden en dat betekent een blijvend substantieel aantal automaten in Nederland. 

 

https://www.banken.nl/nieuws/22049/geldmaat-en-gemeente-amsterdam-in-gesprek-over-aantal-plofkraken