Casarion start met Verhuurhypotheek voor professionele beleggers

19 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Kredietverstrekker Casarion, onderdeel van Community Hypotheken, start met de Verhuurhypotheek. De Verhuurhypotheek is bedoeld voor zakelijke beleggers, die willen investeren in bewoonbaar vastgoed. 

Casarion voorziet naar eigen zeggen in een behoefte, namelijk financiering voor het beleggen in woningen om op commerciële basis te verhuren. Daarbij richt het bedrijf zich uitsluitend op zakelijke actoren, of zoals ze het zelf omschrijven ‘kleine en middelgrote marktpartijen’. De hypotheken die Casarion verstrekt variëren van €100.000 tot €2 miljoen, met per klant een cumulatief maximum van €5 miljoen. 

Verhuurbare woningen

Op zijn website schrijft het bedrijf dat het onderpand kan bestaan uit één of meerdere panden, zolang ze maar te verhuren zijn of worden en zich in Nederland bevinden. Dat kan overigens in allerlei vormen. Te denken valt aan eensgezinswoningen, maar evengoed appartementen of studio’s en panden die bedoeld zijn voor kamerverhuur. In het laatste geval zal het in zijn algemeenheid gaan om studentenwoningen. 

De hypotheeknemer moet - naast de financiële kant - voldoen aan een aantal voorwaarden om de Verhuurhypotheek af te kunnen nemen. Zo moet de woning binnen drie maanden na passage bij de notaris verhuurd zijn of uiterlijk binnen zes maanden als er nog het één en ander verbouwd moet worden. Leegstand is dus geen optie, zo men dat al zou willen. Qua vorm is een annuïtaire hypotheek de basis. Aflossingsvrij is echter ook een optie, mits de loan-to-value op 60% of lager ligt. 

Beleggers in woningen voor commerciële verhuur zullen wel over enige mate van onverstoorbaarheid moeten beschikken. Hoewel ze enerzijds voorzien in een behoefte, worden ze met name door gemeentebesturen vaak met argusogen bekeken. Vooral in grote steden waar de huren toch al hoog liggen - zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam - willen wethouders ervoor zorgen dat de huren binnen de perken blijven. Ook worden in bepaalde wijken restricties opgelegd over het maximum aantal studentenwoningen, om overlast te beperken. Uiteindelijk kunnen zulke regels zonder veel fantasie raken aan het rendement van beleggers.