Arbeidsmarktscan vergroot kansen op hypotheek voor flexwerkers

18 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Morgen start in Nederland een proeftraject met de zogeheten Arbeidsmarktscan. Hypotheekverstrekkers kunnen deze tool gebruiken om het perspectief op de arbeidsmarkt te bepalen en zodoende of iemand in staat is om ook in de toekomst aan betalingsverplichtingen te voldoen. De Arbeidsmarktscan is vooral van belang voor flexwerkers, die doorgaans geen vaste contracten of intentieverklaringen kunnen overleggen. 

Of mensen nu echt zo graag willen flexwerken of dat Nederlandse bedrijven doelbewust in die richting sturen omdat het ze eigenlijk wel goed uitkomt, feit is dat er steeds minder mensen in vaste dienst zijn en niet lang op dezelfde plek zitten. Veel flexwerkers ondervinden problemen bij de aanvraag van een hypotheek, simpelweg omdat ze lang niet altijd aan kunnen tonen over een stabiel inkomen te beschikken. De Arbeidsmarktscan moet hun kans op een hypotheek verbeteren. 

Perspectief op arbeidsmarkt

De Arbeidsmarktscan is ontwikkeld door hypotheekadviseur De Hypotheekshop, Arbeidsmarktkansen.nl en de hypotheekverstrekkers Obvion en Florius, onderdeel van respectievelijk Rabobank en ABN AMRO. De scan - het woord laat weinig aan de verbeelding over - bepaalt het toekomstperspectief van een hypotheekaanvrager op de arbeidsmarkt. Meer specifiek of deze ook in de toekomst voldoende inkomen zal hebben om aan de maandelijkse betalingsverplichting te kunnen voldoen. 

Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat het mes aan twee kanten gaat snijden. Aan de ene kant van het lemmet zit de consument die zijn kansen op een eigen woning ziet stijgen. Aan de andere kant zit de hypotheekverstrekker die ten eerste nieuwe klanten kan verwelkomen en ten tweede een betere risico-inschatting kan maken. Dat laatste gebeurt aan de hand van een serie van twaalf vragen, waarin de flexwerker aangeeft wat de kansen zijn van een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied en wat de verdiencapaciteit is. Het is niet alleen de input van de aanvrager die meegenomen wordt, iedereen kan immers de zaken wat opleuken. Ook wordt gekeken naar zaken als beschikbare data over vacatures, lange termijn-ontwikkelingen van beroepen en verwachte groei of krimp van de economie. Uiteindelijk rolt daar een gewaarmerkt rapport uit met een score en een verdiencapaciteit. De Hypotheekshop geeft aan dat bij een score van 70 punten de uitkomst positief is en te gebruiken is bij een hypotheekaanvraag.

De proeftijd voor het project start morgen. Al vanaf het begin zijn De Hypotheekshop, Obvion en Florius betrokken bij de Arbeidsmarktscan. Vanaf morgen voegen ook zeven nieuwe partijen zich bij het collectief, waaronder de financiële partijen Aegon, ASR, Rabobank, de Volksbank, ING en Munt.