Enigma lanceert overzichtspunt PSD2 Marketplace

26 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Enigma Consulting lanceert PSD2 Marketplace. PSD2 Marketplace fungeert als een platform met daarop de nieuwste inzichten in PSD2 relevante ontwikkelingen en koppelt spelers binnen het PSD2 ecosysteem aan elkaar, inclusief banken, fintech en dienstverleners.  www.psd2marketplace.eu

De Europese betaalrichtlijn PSD2 ging live tussen begin 2018 en september 2019. De reden voor die ruim anderhalf jaar speling is dat de regels in alle afzonderlijke lidstaten geïmplenteerd moesten worden. Het oorspronkelijke uitgangspunt bij het opstellen van PSD2 was de creatie van een gezamenlijke en geïntegreerde markt voor betaaldienstverleners. Dit moest mede bereikt worden door het standaardiseren van regels voor banken en andere betaaldienstverleners. Naast standaardisering werd PSD2 ook opgericht om innovatie aan te zwengelen, door banken te dwingen om derde partijen toegang te verlenen tot hun betaalinfrastructuren. 

Vanuit een consumentenoogpunt heeft PSD2 ook het doel om de veiligheid van persoonlijke data te verhogen. De komst van nieuwe spelers in het betaallandschap betekent dat zij - mits de consument toegang verleent - klantdata mogen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten. Dit opent een blik aan nieuwe mogelijkheden, die het gebruikersgemak van klanten kan verbeteren. 

Het verhogen van de veiligheid komt ook terug met de verplichting van invoering van Strong Customer Authentication (SCA), tweestapsverificatie voor aankopen via internet hoger dan €30. Helaas blijken nog lang niet alle webwinkeliers hier klaar voor te zijn. Om een lang verhaal kort te maken, sinds PSD2 staand beleid is, heeft de markt tientallen nieuwe spelers mogen verwelkomen. Er zit bovendien een grote variëteit in het soort diensten dat zij aanbieden. Onder de nieuwe toetreders zitten onder meer kredietbeoordelaars, betaalinformatieaanbieders, bedrijven die zich richten op KYC en CDD compliance en partijen die consumenten helpen met het opstellen van huishoudelijke budgetten. 

De markt is dusdanig gegroeid, dat er volgens Enigma Consulting behoefte was aan een overzichtelijk portaal. Een overzichtspunt met als doel om te zorgen voor transparantie in een gefragmenteerde markt. Het platform PSD2 Marketplace herbergt bovendien een matching-systeem, zowel in de B2B-markt als in de B2C-markt.