NHG verlaagt premie in 2020 van 0,9% naar 0,7%

10 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie daalt met ingang van 2020 van 0,9% naar 0,7%. Dat heeft NHG bekendgemaakt op zijn website. Volgens NHG krijgen op die manier meer mensen de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten met extra bescherming.

“Zo hoog als nodig en zo laag als het kan”, zijn de woorden die directeur Arjen Gielen regelmatig predikt als het gaat over de hoogte van de NHG-borgtochtprovisie. Het kan evident lager dan nu het geval is, want per 2020 NHG verlaagt de borgtochtprovisie van 0,9% naar 0,7%. Volgens NHG geldt deze verlaging in beginsel voor meerdere jaren, zodat er zo min mogelijk fluctuatie is in het provisiepercentage. 

Stabiliteit voor jaren die komen

“NHG zet in op een stabiele borgtochtprovisie voor de komende jaren. Niet teveel omhoog in slechte tijden om de toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen. Niet teveel omlaag in goede tijden om een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen”, stelt Gielen. “Op dit moment zijn de woningprijzen hoog en staan er weinig huizen onder water. Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt.”

Gielen wijst erop dat Nederland een periode van gematigde economische groei tegemoet gaat en dat het economisch tij vroeg of laat zal keren. “Daarom blijven wij inzetten op een borgtochtprovisie die zo hoog is als moet om de (toekomstige) risico’s te kunnen dekken. En zo laag als het kan om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot het vangnet dat NHG biedt in economisch mindere tijden.”

Het nieuws over de verlaging van de borgtochtprovisie volgt korte tijd op het vaststellen van een nieuwe NHG-grens. Die stijgt met ingang van volgend jaar van €290.000 naar €310.000. Ook met die grens in het achterhoofd dalen de absolute maximale provisiekosten. De verlaging kan rekenen op goedkeuring van minister Ollongren van BZK: “Deze aanpassingen maken NHG goedkoper en bereikbaarder. Vooral starters kunnen profiteren van deze aanpassingen. De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.”