Mastercard en R3 werken samen aan internationale betalingen via blockchain

18 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mastercard en blockchain-technologiebedrijf R3 komen een samenwerking overeen. Tezamen ontwikkelen ze een blockchain-oplossing voor internationale overschrijvingen. De toepassing koppelt betaalinfrastructuren, -systemen en banken aan elkaar. Mastercard beheert het achterliggende clearing en settlement netwerk. 

Mastercard heeft al vele decennia lang ervaring op het gebied van het faciliteren van betalingen. R3 telt iets minder jaren, maar heeft sinds de oprichting in 2014 naam gemaakt in het verkennen van blockchain-toepassingen. De krachtenbundeling tussen Mastercard en op R3 is op papier dan ook een veelbelovende, in het bijzonder als het gaat om de inzet van blockchain voor het verwerken van internationale betalingen. 

De positie van Mastercard is op zichzelf al stevig te noemen. Toch blijft het betaal- en technologieconcern zijn invloed uitbreiden, onlangs bijvoorbeeld nog door de overname van de corporate dienstverlening van betaaldienstverlener Nets en de overname van overschrijfdienst Transfast. Deze samenwerking met R3 heeft eveneens betrekking op bedrijven. Mastercard krijgt toegang tot het Corda ecocysteem van R3, waarop zo’n 300 financiële instellingen, tech-bedrijven en handelsassociaties zijn aangesloten.

“De ontwikkeling van een nieuwe en verbeterde transnationale B2B betaaloplossing door verbeterde connectiviteit binnen de account-to-account ruimte staat centraal in de ambitie van Mastercard”, aldus Peter Klein, EVP New Payment Platforms bij Mastercard.

Meer keuze en betere connectiviteit

Klein vervolgt: “Ons doel is om wereldwijd keuze en connectiviteit te bieden in betaalinfrastructuren, iets dat we laten zien door recente overnames en samenwerkingen. De overeenkomst met R3 past daar goed in. Het bevestigt onze zucht naar innovatie, die zowel voortkomt uit onze eigen organisatie als via samenwerkingen en overnames. We ondersteunen vooruitgang en vernieuwing in een steeds complexer wordende mondiale betaalinfrastructuur.”

R3 ziet Mastercard graag aansluiten bij het blockchain-collectief. “Corda is specifiek ontworpen voor op ondernemers gerichte initiatieven als deze. We zijn verheugd om Mastercard te ondersteunen in het mondiaal verspreiden van betaaloplossingen via blockchain”, zegt David Rutter, CEO van R3.