Barclays haalt voormalig Bain topman in bestuur

24 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Barclays heeft voormalig Bain & Company topman Crawford Gilles aangetrokken als non-executive Director. Gilles werkt maarliefst 28 jaar voor het strategisch advieskantoor, in zijn laatste functie als Managing Director van de Europese praktijk.

Na het afronden van zijn rechtenstudie aan de Edinburgh University begon Gilles zijn loopbaan bij Peat, Marwick Mitchell, een juridische voorganger van het huidge KPMG. Na drie jaar bij de accountants- en adviesorganisatie maakte hij de overstap naar Bain & Company. Gilles maakte klom geleidelijk op binnen het strategie adviesbureau en in 1996, zo’n 15 jaar nadat hij als strategieconsultant was begonnen, werd hij benoemd tot Managing Director van de Britse landenorganisatie. Tussen 2001 en 2005 leidde hij zelfs Bain’s Europese business. Tussen 2005 en vandaag diende Gilles als Chairman voor diverse organisaties binnen de UK, waaronder Standard Life, Control Risks Group en Scottish Enterprise.

Crawford-Gillies---Barclays-10424

Barclays
Vanaf 1 mei a.s. zal Gilles zich bij Barclays voegen, waar hij deel zal uitmaken van de Board of Directors. Volgens de bank zal hij, op termijn, John Sunderland opvolgen als chairman van de remuneration committee. Als hij die rol inderdaad toebedeeld krijgt, wat zeer waarschijnlijk is, dan wacht Gilles een enorme uitdaging. Ondanks de enorme verliezen ($860 miljoen in Q4 2013), heeft de Britse bank zijn bonuspot in 2013 verhoogd naar £2.4 miljard (2012 was dit £2.2 miljard), wat leidde tot massale publieke ophef. Kijkend naar de toekomst zal de bank zich bovendien moeten houden aan strictere bonuswetgeving die binnen de Europese bankensector zal worden ingevoerd.

John Sunderland, die aankomende juni 9 jaar actief is binnen de Barclays Raad van Bestuur zal naar verwachting zijn functie als director neerleggen na de jaarlijkse vergadering in 2015. Sunderland leidt het proces van het vinden van een opvolger voor David Walker, de bestuursvoorziiter van de Barclays group. Walker toont zich positief over de benoeming van Gilles: “Ik ben verheugd dat Crawford zich bij de Barclays Board heeft gevoegd. Hij brengt ruime ervaring mee binnen diverse industrieën, waaronder de financiële dienstensector, en bovendien een achtergrond in strategie en de publieke sector”.