ING zoekt alternatieve zzp-makelaars na definitief faillissement TCP Direct

05 september 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Payrollbedrijf TCP Direct - onderdeel van TCP Solutions - is afgelopen maandag definitief failliet verklaard. Dat ontdekte zakenkrant FD in de juridische registers. Het markeert voor de zzp’ers die bij ING werken in elk geval een einde aan een periode van onzekerheid. Voor het overkoepelende TCP Solutions worden het echter nog koortsachtige weken of maanden.

Het is vanuit ING bekeken voorlopig waarschijnlijk het laatste hoofdstuk in het niet bijster succesvolle toneelstuk omtrent TCP Direct en de zzp’ers. De bank zat enige weken lang met de situatie in zijn maag, mede omdat veel zzp’ers vanwege het uitblijven van betaling dreigden te vertrekken bij ING. Uiteindelijk stelde ING zich vorige week garant voor het betalen van de gewerkte uren van naar nu blijkt zo’n 850 freelancers. 

TCP Direct kon niet meer voldoen aan zijn betalingsverplichtingen richting de zzp’ers die het onder contract had. Aanvankelijk gaf het bedrijf aan dat dit kwam doordat een kredietverstrekker de financiering had bevroren, maar later bleek ook dat TCP nog veel geld tegoed had van een klant. Die klant is uitzender van technisch personeel DeGraaf Contracting. Het niet met geld over de brug komen van die klant is TCP Direct fataal geworden. De zzp-makelaar is formeel failliet verklaard. 

ING toonde zich een nette opdrachtgever door garant te staan voor het openstaande bedrag en de zzp’ers die het inhuurt zelf uit te betalen. Voor de zzp’ers wier contract ook via TCP Direct liep maar niet bij ING werkten kunnen de druiven echter weleens erg zuur gaan zijn. Hoe dan ook, ING is op zoek naar nieuwe contractbeheerders waar de huidige zzp’ers ondergebracht kunnen worden. Vanzelfsprekend is het hierover ook in gesprek met de zzp’ers zelf. Brainnet en Fastflex worden genoemd als gegadigden.