Veelkleurige betaalpas Bunq levert Nederlander klappen op in India

12 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Een Nederlandse toerist in India is mishandeld wegens het gebruiken van zijn Bunq-betaalpas. De betaalpas doet sterk denken aan de regenboogvlag, het internationale symbool van homo-emancipatie. Voor een groep minder liberaal ingestelde Indiërs in de noordelijk gelegen stad Lucknow was het aanleiding om de Nederlander in elkaar te slaan.

Lucknow. De plaatsnaam belooft veel goeds, maar een 29-jarige Nederlander had beslist weinig geluk. De toerist wilde zijn lunch afrekenen en trok zijn Bunq-betaalpas, die vaak al van een afstand te herkennen is aan het vrolijk gestreepte kleurenpalet. De betaalpas sprong in het oog van enkele lokale inwoners, die vervolgens het vermoeden hadden dat de Nederlander homo was. Een groepje van naar verluidt tien Indiërs vond dat voldoende reden om de Nederlander ernstig te mishandelen. 

Met name het gezicht van de toerist werd ernstig gekneusd, hij is nadien opgenomen in het ziekenhuis. Helaas is niet bekend of er al verdachten zijn geïdentificeerd, laat staan opgepakt en veroordeeld. De trieste gang van zaken heeft Bunq inmiddels wel bereikt en de bank laat weten het incident ernstig te betreuren. In de eerste plaats laat een woordvoerder weten geschokt te zijn en zich niet kan indenken dat een Bunq-betaalpas ooit eerder de reden is geweest voor een dergelijke mishandeling.

#spreadlove

Op Twitter laat ook oprichter en CEO Ali Niknam van zich horen. “We zijn tegelijk geschokt en woest. We zijn onmiddelijk gaan kijken wat we voor onze klant konden betekenen.” Hij gaat ook in op het onderscheidende uiterlijk van de pas. “In de loop der tijd hebben diverse klanten geopperd om de kaart wat ‘minder gay’ te maken. Alsof gay zijn überhaupt een probleem is.”

“We delen dit bericht om stelling te nemen. In plaats van roepen om woede en boosheid willen we iedereen vragen elkaar te omhelzen. Zwart, wit, paars, geel, homo, hetero of bi, onderaan de streep zijn we allemaal mensen. We zijn allemaal gelijk en moeten ons kunnen uitdrukken zoals we dat zelf willen.” Bunq gebruikt hier op Twitter de hashtag #spreadlove voor.