Christine Lagarde aangewezen als nieuwe baas ECB

04 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Française Christine Lagarde wordt zeer waarschijnlijk de opvolger van Mario Draghi als hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is voor het eerst dat een vrouw deze post gaat bezetten. De voorgenomen benoeming van Lagarde is een rechtstreeks gevolg van de stoelendans die afgelopen dagen plaatsvond in Brussel en ogenschijnlijk de uitkomst van een akkoordje tussen Frankrijk en Duitsland. Laatstgenoemde levert namelijk de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

“De opvolger van Mario Draghi mag best een Duitser zijn”, sprak huidige Commissie-voorzitter Jean Claude Juncker enige tijd terug. Het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren. De uitkomsten van de toponderhandelingen in Brussel deze week zijn inmiddels allemaal naar buiten gesijpeld. Duitsland mag - tot verdriet van Frans Timmermans - de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie leveren, Frankrijk levert met Christine Lagarde de nieuwe hoogste baas van de Europese Centrale Bank. 

Voor Lagarde zal het voorzitterschap van de ECB vermoedelijk haar laatste kunststukje zijn. Als haar termijn van acht jaar afloopt zal ze 71 jaar oud zijn. Ze kan in elk geval terugkijken op een carrière om u tegen te zeggen. Ze was de eerste vrouw aan het hoofd van advocatenkantoor Baker & McKenzie, de eerste vrouwelijke minister van Financiën en Economische Zaken in Frankrijk en tevens de eerste vrouwelijke directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Dat is ze sinds 2011, toen ze haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn opvolgde die wegens een zedenzaak het politieke toneel moest verlaten. 

Twee hordes te nemen

De vraag die boven de markt hangt is wat voor type topvrouw Lagarde gaat worden. De verwachting is niet dat ze hard zal breken met het stimulerende beleid dat Draghi vele jaren heeft gevoerd. Beleid dat de zuidelijke EU-landen de nodige ademruimte gaf en geeft, maar wat de noordelijke lidstaten al enkele jaren met enig afgrijzen aanschouwen. 

Mocht de voorgenomen benoeming van Lagarde doorgaan, dan levert Frankrijk voor de tweede keer in vier termijnen de voorzitter van de ECB. Jean-Claude Trichet ging haar voor, nadat hij de Nederlander Wim Duisenberg opvolgde. Lagarde heeft nog wel twee hordes te nemen, alvorens ze haar kantoor in Frankfurt kan gaan inrichten. In de eerste plaats loopt haar termijn bij het IMF nog tot 2021, terwijl die van Draghi in oktober van dit jaar afloopt. Daarbij loopt er in Frankrijk nog een rechtszaak over een terugbetaling van €403 miljoen door het ministerie van Financiën aan de zakenman Bernard Tapie, oud-eigenaar van sportmerk Adidas. Lagarde heeft zelf altijd haar handen in onschuld gewassen met betrekking tot de zaak.