Aanpassingen bij DUO maken verzwijgen van studieschuld moeilijker

24 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Uitvoeringsinstantie voor het onderwijs DUO past zijn interne systeem aan en dat kan gevolgen hebben voor consumenten die een hypotheek willen aanvragen maar de studieschuld willen verzwijgen. Nu gebeurt dat nog regelmatig, omdat een studieschuld de leencapaciteit vermindert. DUO gaat werken met een verklaring van studieschulden, die hypotheekverstrekkers kunnen toevoegen aan het aanvraagdossier.

Veel studenten die afstuderen hebben te maken met een studieschuld. Dat was altijd al zo en zal door invoering van het sociaal leenstelsel ook zeker niet gaan verminderen. Momenteel is het gemiddelde zo’n €14.000, maar iedereen kent wel iemand die richting de halve ton gaat. Waar doorgaans weinig studenten bij stilstaan is dat een studieschuld de maximale leencapaciteit voor een hypotheek beperkt. Echter, de maas in het net is dat studieschuld niet geregistreerd staat bij het BKR. Iets waar 1 op de 7 jonge Nederlanders gebruik van maakt.

Een samenwerking tussen vergelijker van financiële producten Independer en het AD leverde de volgende figuur op, waarmee duidelijk wordt wat voor invloed studieschuld heeft op het maximale leenbedrag. 

Maximale hypotheek en het effect van de studieschuld

DUO maakt het mogelijk voor hypotheekverstrekkers om een verklaring van een studieschuld op te vragen. Daar DUO deze gegevens wel heeft, loont het niet langer hierover te liegen dan wel te zwijgen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor veel afgestudeerden. De hoogte van een hypotheek wordt immers toegekend op basis van het inkomen en de vermogens- of schuldenpositie. Om tot een verantwoorde maximale lening te komen moeten idealiter alle gegevens bekend zijn. Hoewel ook niet altijd alle hypotheekverstrekkers vragen naar een studieschuld, zijn consumenten wel verplicht deze op te geven.

“Verzwijgen nooit verstandig”

Hypotheekpartijen vinden dat de studieschuld bekend moet zijn bij het BKR. Hypotheekadviseur Viisi is één van hen: “De meeste hypotheken zijn gewoon haalbaar als je netjes je studieschuld doorgeeft. Verzwijgen is in elk geval nooit verstandig. Als de geldverstrekker erachter komt, ben je veel verder van huis”, aldus Hendrik Schakel van Viisi enige tijd terug. “Wat ons betreft zou de overheid een studieschuld gewoon een BKR-registratie kunnen geven, net als alle andere leningen. Dat zou een hoop duidelijkheid scheppen.”