PwC benoemt voormalig topman BNG Bank als voorzitter RvC

31 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Internationaal accountants- en advieskantoor PwC benoemt Carel van Eykelenburg als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Van Eykelenburg was eerder voorzitter van de raad van bestuur van BNG Bank. Mede vanwege zijn ervaring op het snijvlak van publiek en privaat beschouwt PwC hem als de juiste persoon op de juiste plaats.

De benoeming van Van Eykelenburg als eerste commissaris krijgt effectief gestalte vanaf 1 juli aanstaande. Vanaf die datum neemt hij de positie over van Jan Maarten de Jong. De route naar het kantoor van PwC zal voor Van Eykelenburg weinig verrassingen kennen, daar hij momenteel al actief is als commissaris.

Gerust hart

Interessant is dat PwC pas sinds 2015 een raad van commissarissen heeft. De instelling ervan was het gevolg van het rapport ‘In publiek belang’, waaruit een serie maatregelen voortvloeide om de kwaliteit en onafhankelijkheid van accountantscontrole te verbeteren. Volgens de vertrekkende De Jong is de benoeming een goede zet: “Carel van Eykelenburg beschikt over een ruime ervaring in het opereren op het snijvlak tussen publiek en privaat en binnen een gereguleerde bedrijfsvoering. Ik draag het voorzitterschap met een gerust hart aan hem over.”

PwC benoemt voormalig topman BNG Bank als voorzitter RvC

Kijkend naar het cv van Van Eykelenburg is inderdaad een loopbaan zichtbaar die zich afspeelt tussen publiek en privaat. Hij was vanaf 2008 tien jaar lang topman van BNG Bank, een bank die zich sowieso al beweegt op de grens tussen publiek en privaat. Van Eykelenburg bekleedde ook bestuurlijke functie bij de Informatie Beheer Groep (tegenwoordig DUO) en bij diverse pensioeninstanties.

Goede basis voor verbetering

“De afgelopen jaren heeft PwC stevig ingezet op en geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit in alle onderdelen van de organisatie”, aldus Van Eykelenburg in een verklaring. “De verschillende onderzoeken laten zien dat dit vruchten afwerpt. Daarmee ligt er een goede basis voor de discussies die op dit moment over de sector gevoerd worden. Als voorzitter van de raad van commissarissen zal ik mijn bijdrage aan die discussie leveren vanuit ons uitgangspunt dat wij openstaan voor al datgene wat aantoonbaar bijdraagt aan een verdere verbetering van de kwaliteit en aan het vertrouwen in onze sector.”