Commerzbank ontkent formeel contact met ING over samengaan

23 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Topman Martin Zielke van Commerzbank heeft niet concreet gesproken met Ralph Hamers over een fusie met of overname door ING. Dat zei hij tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de Duitse bank. Wel gaf hij aan dat Commerzbank openstaat voor ‘niet-organische kansen’.

Sinds de vermeende flirt tussen ING en Commerzbank is de Duitse bank vaker in het Nederlandse nieuws terug te vinden dan gebruikelijk in de afgelopen jaren. Wat natuurlijk ook heel begrijpelijk is. Hoe de vork nu exact in de steel zit blijft voorlopig nog onduidelijk. Bij monde van topman Martin Zielke heeft Commerzbank in elk geval aangegeven dat er geen concreet bod binnen is gekomen van ING.

Niet-organische kansen

Het Duitse maandblad ‘Manager Magazin’ bracht het nieuws voor het eerst de wereld in, vorige maand. Topman Ralph Hamers zou hoogstpersoonlijk gesproken hebben met de top van Commerzbank, waarbij hij ook gesproken zou hebben over een verhuizing van ING naar Frankfurt. Volgens Zielke spreekt hij Hamers als collega-topman van een grote bank regelmatig, maar is het daarbij nooit gegaan over een fusie of overname. “Anders hadden we de markt ingelicht zoals de regels voorschrijven”, aldus de Duitser.

Commerzbank ontkent formeel contact met ING over samengaan

Zielke ging ook nog even in op de stukgelopen fusiegesprekken tussen Commerzbank en Deutsche Bank. Hoewel ze dus op niets zijn uitgelopen geeft Commerzbank aan hier wel lering uit getrokken te hebben. Critici zullen wellicht zeggen dat dat ook wel mag, de gesprekken kostten de bank namelijk €6 miljoen aan adviseurs. Interessant is dat Zielke de deur wel open houdt voor een fusie of een overname. De bank staat open voor ‘niet-organische kansen’ en het behoeft weinig fantasie wat hij daarmee bedoelt. 

VEB wil graag duidelijkheid

Dus komt toch het verhaal ING weer om de hoek kijken. De oranje bank hult zich voorlopig redelijk in nevelen als het gaat over Commerzbank. Onlangs tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING hield Hamers de kaken op elkaar zodra het over Commerzbank ging. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaf vorige week echter aan graag meer duidelijkheid te willen op de vraag of ING nu wél of géén interesse heeft in Commerzbank. Daarbij kijkt de belangenclub met een schuin oog naar de beurskoers van ING, die in een maand tijd harder onderuit gegaan is dan andere grote Nederlandse financiële instellingen.