Consumenten roepen ASN Bank uit tot duurzaamste bankmerk

24 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

ASN Bank is tijdens de Sustainable Brand Index Awards uitgeroepen tot duurzaamste merk onder Nederlandse banken. De bank wint deze titel voor het tweede jaar op rij, voor Triodos Bank en Rabobank. In totaal deden 6.000 Nederlanders hun zegje over 167 merken, waaronder 8 bankmerken.

Duurzaamheid is als thema tegenwoordig even ‘hot’ als het klimaat zelf. En wellicht zelfs nog een stukje ‘hotter’, afhankelijk van de rapporten die men leest. Bedrijven die duurzaam handelen laten dat graag weten aan de buitenwereld. Ongetwijfeld is dat voor een belangrijk deel ingegeven door de intrinsieke motivatie om het goede te doen, maar enig opportunisme kan deze bedrijven doorgaans ook niet ontzegd worden. Voor steeds meer mensen is duurzaamheid tegenwoordig een reden om een dienst of product wel of niet af te nemen. Door daarop in te spelen snijdt het mes in potentie aan twee kanten.

Duurzaamheid in kaart brengen

Met de toename van verduurzaming komen vanzelf ook initiatieven die de mate van duurzaamheid in kaart willen brengen, in het kader van aanmoediging of transparantie. De Sustainable Brand Index vormt zo’n overzicht, dit jaar voor de derde keer. In totaal zijn 6.000 Nederlanders gevraagd om hun mening over een lange lijst met Nederlandse bedrijven. De uitkomst is een combinatie van een diepgaande onderzoeksrapportage gekoppeld aan de perceptie van duurzaamheid die consumenten hebben. Linksboven is de positie in de geschoonde lijst met alleen banken, linksonder is de positie op de algemene lijst. 

Consumenten roepen ASN Bank uit tot duurzaamste bankmerk

Er waren in totaal acht banken die te beoordelen waren. Daarvan werd ASN Bank als meest duurzaam gekwalificeerd. Daarmee eindigt het in de sector ‘Banken’ voor Triodos Bank en Rabobank. Opmerkelijk genoeg eindigt de overkoepelende holding van ASN Bank - de Volksbank - slechts op plaats #7. Interessant is ook het perspectief, hoe verhoudt ASN Bank zich tot de algemene lijst met alle bedrijven daarin? Chocoladeproducent Tony’s Chocolonely topt de algemene lijst, ASN Bank volgt op plaats #14. Triodos Bank (#20) en Rabobank (#22) zitten redelijk in het kielzog.

Een bijzondere vermelding is er nog wel voor ING. De oranje bank eindigt weliswaar pas op plaats #39 in de algemene lijst, maar is met 47 posities wel de grootste stijger ten opzichte van de lijst van vorig jaar.

Dankbaar en trots

“ASN Bank werkt al sinds haar oprichting in 1960 aan een duurzame samenleving. Het is geweldig om te zien dat onze inspanningen om iedereen te betrekken bij duurzaam bankieren beloond worden”, aldus een tevreden Arie Koornneef, directeur van ASN Bank. “Juist nu onderwerpen als klimaatverandering, biodiversiteit en mensenrechten in de schijnwerpers staan, is het goed om te zien dat ons klantenbestand groeit. Steeds meer mensen besluiten een positieve impact te hebben op de wereld om hen heen, door simpelweg over te stappen naar een duurzame bank. We zijn dankbaar en trots - op de prijs, onze medewerkers én onze klanten.