Fintech Blanco spreidt vleugels uit naar Frankrijk en Duitsland

15 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amsterdamse fintech-onderneming Blanco breidt zijn territorium uit naar Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf levert diverse technische oplossingen voor banken en vermogensbeheerders, specifiek voor de onderdelen klantregistratie, ‘know your customer’ en compliance. In een nieuwe investeringsronde haalt het bedrijf €2 miljoen groeikapitaal op.

Blanco is actief als B2B-bedrijf in de financiële sector. De fintech werd in 2015 opgericht en bedient inmiddels zo’n veertig klanten in de Benelux, zowel banken als vermogensbeheerders. Het bedrijf is opgericht door Bernadette Wijnings en Joost Walgemoed, voorheen allebei werkzaam bij BinckBank. De link met die online broker gaat verder, BinckBank mede-oprichter Kalo Bagijn zit in de raad van advies van Blanco. Na vier succesvolle jaren acht de leiding de tijd rijp voor een stap naar de veel grotere markten Frankrijk en Duitsland.

Fintech Blanco spreidt vleugels uit naar Frankrijk en Duitsland

Centraal in de dienstverlening van Blanco staat een cloud-based beleggingsplatform. Vanuit die omgeving maken banken en vermogensbeheerders gebruik van oplossingen waarmee ze tegemoetkomen aan wensen en eisen van financiële toezichthouders. Menig financiële instelling wordt de laatste tijd in verlegenheid gebracht door verhalen over witwassen, dan wel een gebrek aan controle op interne processen. Het leidt ertoe dat de toezichthouder de situatie met argusogen in de gaten houdt.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Één van de modules van Blanco is de zogeheten ‘Client Onboarding’, dat het klantaannameproces automatiseert en digitaliseert. De toepassing trekt her en der klantgegevens vandaan en verzorgt de uiteindelijke registratie van een nieuwe klant, mits goedgekeurd uiteraard. Ook helpt Blanco met de - wettelijk verplichte - analyse van de risicobereidheid van klanten, op basis waarvan het vermogen belegd wordt. In het kort komt alles neer op het in kaart brengen van de klant en daarmee voldoen aan wet- en regelgeving als Wft en MiFid II.

“Toezichthouder DNB eist van iedere financiële dienstverleners dat zij herstelacties uitvoeren”, laat mede-oprichter Walgemoed optekenen in het FD. “Je kan zelf zo'n proces inrichten en veel investeren of het van de plank kopen.” Controle is bovendien niet alleen voor nieuwe klanten, het is ook van toepassing op bestaande klanten.

€2 miljoen groeikapitaal

Voor verdere groei in Europa trekt Blanco in een nieuwe investeringsronde €2 miljoen kapitaal aan. Dat bedrag wordt grotendeels opgehoest door investeringsfonds Dutch Founders Fund. De rest wordt bijgelegd door bestaande aandeelhouders Volta Ventures en de Belgische KBC Bank, die vorig jaar gezamenlijk ook al €2 miljoen investeerden.