Overwaarde Hypotheek ABN AMRO geeft AOW’ers meer financiële opties

05 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO introduceert deze week de Overwaarde Hypotheek. Huiseigenaren die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben kunnen de overwaarde van hun huis omzetten in liquide middelen, zonder dat ze daarvoor een ‘te koop-bordje’ in de voortuin hoeven zetten. De rente wordt bij de schuld bijgeschreven, in plaats van dat de maandelijkse omhoog gaan.

Het is voor menig oudere een bekende situatie. Het maandelijkse inkomen na pensionering is genoeg om niet te verhongeren, maar veel ruimte voor extraatjes is er niet meer. Denk bijvoorbeeld aan investeren in het huis, een verre vakantie of de kinderen wat toestoppen. Tegelijkertijd wonen ze vaak in huizen die al enige tijd geleden gekocht zijn en dus een flinke overwaarde vertegenwoordigen. Die waarde zit echter opgesloten in bakstenen, zoals het regelmatig omschreven wordt.

Overwaarde Hypotheek ABN AMRO geeft AOW’ers meer financiële opties

"Veel gepensioneerden hebben al een groot deel van hun hypotheek afgelost. Zij vragen ons vaak naar mogelijkheden om de opgebouwde waarde van het huis te kunnen gebruiken, maar zonder het huis te hoeven verkopen”, zegt Anton Bosch, Directeur Hypotheken bij ABN AMRO. “Met de Overwaarde Hypotheek biedt ABN AMRO nu die mogelijkheid aan mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben. Het bijzondere is dat de bank onder voorwaarden garandeert dat er geen restschuld overblijft. Daarnaast blijft het huis in bezit van de eigenaar en kan die er een leven lang blijven wonen. De Overwaarde Hypotheek wordt pas terugbetaald als de woning wordt verkocht of bij overlijden."

Twee varianten

Alle aanvragers moeten de AOW-gerechtigde leeftijd hebben alvorens in aanmerking te komen voor de Overwaarde Hypotheek. In de praktijk zullen dat er dus meestal twee zijn. De hypotheek is af te sluiten naast een bestaande hypotheek, of die nu van ABN AMRO is of van een andere aanbieder. Ook wie het huis al heeft afbetaald kan de Overwaarde Hypotheek aanvragen. Daarbij kunnen aanvragers kiezen voor een eenmalige opname of een maandelijkse opname. Voor de opname per maand geldt een maximum looptijd van 20 jaar.