DeGiro: Twee verschillende tarieven in België

11 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Onlinebroker DeGiro sinds kort gestart op de Belgische markt, hanteert  daar twee verschillende tarieven. Opmerkelijk is dat DeGiro aan Nederlandstalige klanten en Franstalige klanten in België verschillende tarieven voorlegt. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Geen transactiebelasting

DeGiro zal zijn Belgische klanten de Belgische transactiebelasting niet doorberekenen. Volgens de onlinebroker levert dit “een enorm voordeel” op voor de actieve belegger. Bij aankoop van een aandelenpakket van €6000 ontloopt de belegger zo €15 aan belasting. Medeoprichter van DeGiro Gijs Nagel stelt dat klanten van buitenlandse brokers die hun diensten vanuit het buitenland aanbieden en fysiek niet in België actief zijn, de transactiebelasting niet hoeven te betalen. Nagel heeft zich over deze materie laten informeren door een gespecialiseerde consultant. “Ik denk dat het vanuit Nederland niet eens toegestaan is die belasting te heffen”, zegt Nagel, die het vergelijkt met tanken over de grens.

De nieuwe internetbroker

Nederlandse en Franse tarieven

De Belgische website van onlinebroker DeGiro laat de klanten kiezen tussen Frans of Nederlands. De belegger die voor Frans kiest, krijgt standaard andere tarieven gepresenteerd dan de belegger die voor Nederlands kiest. Welke keuze het meest voordelig is hangt af van het beleggersprofiel. De onlinebroker schat in dat het meest voorkomende profiel onder Franstaligen anders is dan onder Nederlandstaligen. Volgens medeoprichter van DeGiro Gijs Nagel maakt dat het makkelijker om te vergelijken. “Als Belgische beleggers daarvoor naar brokers over de Belgische grens gaan kijken, vergelijken Franstalige Belgen onlinebroker DeGiro met aanbieders uit Frankrijk, terwijl de Nederlandstalige Belgen naar Nederlandse tarieven kijken”, aldus Nagel.

Voordeel afhankelijk van grote transacties

De Franstalige tarieven blijken over het algemeen lager voor kleinere transacties, terwijl de Nederlandse tarieven gunstiger zijn voor grotere transacties. “Onder de €5000 is de Franse route iets goedkoper”, zegt Nagel. Nederlandstalige Belgen kunnen overigens ook een rekening openen in het Frans en zo van de Franstalige transactietarieven te profiteren. “We maken ons daar niet zo druk over. Wie het een beetje uitzoekt, kan door twee rekeningen te openen bovendien van twee walletjes eten”, zegt Nagel

Veel belangstelling

Volgens Nagel is er nu al veel belangstelling van Belgische beleggers voor DeGiro. Ook in de Belgische media was er veel aandacht voor de start in België van de prijsvechter onder de onlinebrokers. DeGiro werd in 2008 opgericht door vijf voormalige BinckBank medewerkers en richtte zich met de dienstverlening aanvankelijk op de professionele markt. In september 2013 werd de onlinebroker ook actief op de retailmarkt voor particuliere beleggers. Nu wil DeGiro een echte Europese makelaar worden en via schaalvergroting “nog lagere tarieven” aanbieden.