Online broker DEGIRO zet in op nieuw verdienmodel

24 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

DEGIRO zet met een nieuw verdienmodel haar concurrenten op de online brokersmarkt verder onder druk. De online broker brengt geen transactiekosten en bewaarloon meer in rekening bij 1.000 populaire beleggingsfondsen en trackers. Dit moet leiden tot meer klanten, die naast beleggingsfondsen ook actief beleggen in aandelen en derivaten waarvoor wel transactiekosten betaald moet worden.

DEGIRO strijdt om de particuliere belegger

Vanaf september 2013 heeft DEGIRO haar deuren geopend voor particuliere beleggers. Met de lancering van een nieuw beleggingsplatform gaat DEGIRO de concurrentie aan met onder andere BinckBank, Lynx en Saxo Bank. Naar eigen zeggen is DEGIRO de goedkoopste online broker van de wereld, met tarieven die 80% onder de huidige standaard liggen.

Nieuw verdienmodel

Afgelopen donderdag maakte DEGIRO bekend dat ze een nieuw verdienmodel gaat hanteren waarmee zij haar concurrenten verder onder druk zet. DEGIRO schaft de transactiekosten en bewaarloon af voor 1.000 beleggingsfondsen en trackers. DEGIRO verwacht in de toekomst aan deze dienstverlening te kunnen verdienen doordat beleggers, naast hun passieve beleggingen, vaak een deel van hun portefeuille actief beleggen in aandelen en derivaten. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om aanbieders van fondsen en trackers advertentieruimte op het platform aan te bieden.

Online broker DEGIRO zet in op nieuw verdienmodel

Reactie van concurrenten

Concurrenten laten weten vooralsnog niet mee te gaan in het verlagen van de tarieven, maar de ontwikkelingen wel op de voet te volgen. Zij waarschuwen dat de nieuwkomer lagere tarieven kan bieden doordat zij haar klanten meer risico laat lopen. Dit berichtte het Financieele Dagblad.

DEGIRO hoopt dat beleggers juist meer gebruik gaan maken van gespreid beleggen. De online broker verwacht met de nieuwe dienstverlening een groot deel van de beleggers in beleggingsfondsen en trackers aan zich te kunnen binden. “Als broker die aanvankelijk alleen professionele beleggers bediende, zijn wij een groot voorstander van gespreid beleggen. Met het openbreken van de fondsenmarkt, hopen wij dat particuliere beleggers nog meer gebruik gaan maken van de spreidingskansen, zonder met hoge kosten geconfronteerd te worden,” aldus Gijs Nagel, een van de oprichters van DEGIRO.