Knab: Nederlander heeft gemiddeld 45 euro op zak

10 april 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Contant geld blijft geliefd onder Nederlanders. Bijna 95% heeft tastbaar geld op zak en slechts één op de vijf personen is van mening dat cash betalen achterhaald is. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab, uitgevoerd door Motivaction onder 1.058 Nederlanders. Gemiddeld zit er een bedrag van €45,14 cent in onze portemonnee. Opvallend daarbij is dat mannen gemiddeld bijna €20 meer op zak hebben dan vrouwen.

Knab - Nederlander heeft gemiddeld 45 euro op zak

Ons lichaam als toekomstig betaalmiddel

Ondanks dat we graag contant geld op zak hebben, denken we dat dit er in de toekomst anders uitziet. Over tien jaar zou betalen met een mobiele telefoon tot de mogelijkheden moeten behoren vindt 69%. Ook contactloos afrekenen zoals bij de OV-chipkaart (57%) en betalen met een vingerafdruk (36%) staan hoog op de lijst. Of deze mogelijkheden ook echt gaan komen, is nog maar de vraag: slechts 5% van de Nederlanders vindt zijn bank innovatief. Wanneer we online betalen, doen we dit het liefst via iDeal (92%), PayPal (41%) of een mobiele app (21%).

Grip op geld belangrijk gevoel consument

René Frijters, oprichter Knab: ‘’De economische crisis heeft bijgedragen aan de populariteit van contant geld. Contant geld is tastbaar, wat consumenten het gevoel geeft écht grip te hebben. Digitaal betaalverkeer wordt als minder overzichtelijk en daardoor minder controleerbaar gezien. Wij vinden het de taak van banken om consumenten te faciliteren meer grip op hun digitale financiën te krijgen. Op die manier hoeft grip op geld niet meer alleen letterlijk op te gaan”.