ABN AMRO: Start-Up Friday innovatief de week uit

09 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Sinds november 2013 organiseert ABN AMRO elke laatste vrijdag van de maand het evenement: Start-Up Friday. Deze thematische bijeenkomsten draaien om innovaties die relevant zijn voor de financiële sector, maar ook daarbuiten. De belofte? Geïnspireerd het weekend in. Maar vaak draait het uit op veel meer dan dat.

Inspireren en contacten leggen

Menno van Leeuwen, Teamlead Ideation - Innovation Centre ABN AMRO, licht toe: "Tijdens de Start-Up Friday’s komen relaties van ABN AMRO, bankiers en andere geïnteresseerden samen om te luisteren naar de innovatie pitches van start-ups. Het voornaamste doel is elkaar inspireren en nieuwe contacten leggen. Kredietverlening is bijzaak, maar wél een mogelijkheid. Een win-winsituatie voor zowel ons als de start-ups, omdat er vanuit het publiek natuurlijk ook financieringsmogelijkheden voort kunnen komen."

ABN AMRO - Innovation Centre

Innovatief bankieren

Met thema's als contactloos betalen, virtuele munteenheden, crowdfunding, sharing economy en smart energy verkent ABN AMRO nieuwe technologische mogelijkheden die passen bij innovatief bankieren. Van Leeuwen: "Wij waarderen de innovatieve mentaliteit van start-ups enorm. Ze brengen ons echt tot nieuwe inzichten. Zo komt er volgende maand een start-up die experimenteert met betalen via Google Glass. Twee keer knikken, en je hebt betaald. De maand daarop duiken we in de wereld van online privacy, ook ontzettend relevant, juist nu de technologische mogelijkheden steeds verder groeien."

Partnerschap voorop

ABN AMRO probeert met dit soort initiatieven haar rol van kredietverlener veel breder in te vullen. Volgens Van Leeuwen is kredietverlening veel meer dan een ‘ja/nee’-loket: "Start-Up Friday vertrekt vanuit ons partnerschap, in plaats van onze financiële producten. We stellen ons netwerk open voor ondernemers, koppelen ze aan onze relaties en spelen in sommige gevallen voor pilot klant. Dat heeft een enorme toegevoegde waarde. Financieren komt pas om de hoek kijken als het past, maar het is geen doel op zich."