Achteraf betalen-oplossing Billink haalt €1 miljoen op via Rabo&Crowd

14 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Fintech-bedrijf Billink heeft €1 miljoen opgehaald voor verdere groei van de activiteiten. Billink neemt het betalingsproces van webshops over en biedt consumenten de mogelijkheid om achteraf te betalen, ná levering van het product. In totaal is via financieringsplatform Rabo&Crowd zeven ton gecrowdfund, de andere drie ton komen rechtstreeks vanuit Rabobank.

Rabo&Crowd is een project dat werkt via het handelsplatform van Nxchange, waarop particuliere investeerders obligaties van mkb-ondernemingen kunnen kopen en verhandelen. Naast crowdfunding verstrekt Rabobank zelf ook altijd een deel van de benodigde financiering. Ergo de naam de Rabo&Crowd. Billink is één van de eerst bedrijven die kapitaal ophaalt via het platform. In de afgelopen vijf weken legden particuliere investeerders het doelbedrag van €700.000 bij elkaar, dat door Rabobank met €300.000 verder werd aangevuld.

Achteraf betalen

Wat doet Billink? Billink biedt webshops een betaaloplossing in de vorm van achteraf betalen. De conventionele manier is dat een consument betaalt, afrekent via de webshop en vervolgens wacht tot zijn of haar pakketje geleverd wordt. Het vertrouwen in online winkelen is in Nederland gelukkig hoog en met recht. Helaas zijn er ook nog genoeg malafide webshops die dit vertrouwen schaden. Achteraf betalen is daarom een manier van betalen die in populariteit toeneemt. Billink neemt het betaalproces over van de webshop en zorgt ervoor dat de webshop zijn geld ontvangt. In ruil daarvoor - en voor het debiteurenrisico en frauderisico - rekent Billink de webshop een vergoeding per transactie.

Achteraf betalen-oplossing Billink haalt €1 miljoen op via Rabo&Crowd

Achteraf betalen voorziet in een duidelijke behoefte. Aan de ene kant geeft het consumenten zekerheid en vertrouwen wanneer ze na levering kunnen betalen. Nadat ze hun aankoop hebben kunnen zien, voelen, ruiken en wat al niet meer. Die zekerheid leidt gemiddeld genomen tot een toename in de omzet van webwinkels. Volgens Billink zelf kunnen webshops rekenen op een groei van tussen de 18% en 22%. Aan de andere kant hebben webwinkeliers de zekerheid dat een klant ook daadwerkelijk betaalt.

Uitkomst voor snelgroeiende ondernemingen

Billink verwacht aankomend jaar een niet misselijke groei van 80% te noteren. Hij is erg te spreken over de mogelijkheden die Rabo&Crowd groeiende mkb-ondernemingen biedt: “We hebben de afgelopen weken kunnen constateren dat het Rabo&Crowd platform een geweldige uitkomst biedt aan snelgroeiende ondernemingen die op deze manier een gecombineerde financiering kunnen realiseren van een reguliere banklening met verhandelbare effecten waar particuliere investeerders op in kunnen schrijven. Met de financiële armslag die we hierdoor hebben verkregen kunnen we onze aangesloten webshops nog beter bedienen en daarmee de groei vasthouden die wij voor ogen hebben.”

Coöperatieve wortels

Volgens Rabobank past deze vorm van financieren erg goed bij de coöperatieve wortels van de bank en biedt het zowel mkb-ondernemers als investeerders kansen. “Het mooie resultaat voor Billink stemt ons heel tevreden en bewijst dat er interesse is vanuit particuliere investeerders. We verwachten dan ook dat we deze vorm van financieren snel kunnen door ontwikkelen voor meer klanten van Rabobank en gaan op volle kracht verder met deze pilot.”