Knab verhuist naar Amsterdam
De twee kantoren van online bank Knab in Hoofddorp en Amsterdam Noord verhuizen naar Amsterdam-West. Voortaan wordt er gewerkt vanuit één nieuw kantoor in de Riekerpolder.
Sinds Knab in 2012 werd opgericht – als reactie op de financiële crisis – is de online bank snel gegroeid en heeft het zijn dienstenaanbod flink uitgebreid. Als online bank beschikt Knab niet over traditionele bankkantoren, maar de ‘mensen achter de techniek’ moeten natuurlijk wel een plek hebben om te werken. De groei van het klantenbestand en het dienstenaanbod hebben ook gezorgd voor een snelle personeelsgroei: “Eind 2016 werkten er zo’n 150 mensen bij Knab, dat is in twee jaar tijd ruim verdubbeld. We groeiden dus echt uit ons jasje”, aldus HR & Facility Directeur Guus Ekelenkamp.
Tot voor kort werkten de Knab-medewerkers nog in twee verschillende kantoren. Het hoofdkantoor was sinds de oprichting gevestigd in Hoofddorp en in 2016 werd een tweede kantoor geopend in Amsterdam-Noord. Om het groeiende personeelsbestand kwijt te kunnen, werd besloten op zoek te gaan naar extra kantoorruimte. Daarnaast bestond de wens om met de hele organisatie bij elkaar te zitten. Knab heeft nu zijn intrek genomen in een nieuw pand in Amsterdam dat aan beide behoeften voldoet.
De online bank werkt nu vanuit ‘The Adam Smith Building’ in de Riekerpolder in Amsterdam-West. Dit gebied langs de A10 is erg in opkomst en vooral populair bij creatieve ondernemers en techbedrijven. “We hebben dit gebouw ten eerste gekozen vanwege de moderne inrichting en de grote ruimtes voor onze teams”, vertelt Ekelenkamp: “Maar daarnaast speelt ook zeker de ‘war for talent’ een rol. Bij Knab werken veel (inter)nationale talenten. Zij werken nou eenmaal liever in Amsterdam dan in Hoofddorp. Ook al ligt het op een steenworp afstand van elkaar.”
Invisible hand
Dat Knab zijn intrek heeft genomen in The Adam Smith Building zou kunnen worden aangemerkt als ironisch. De econoom – die wordt beschouwd als een van de grondleggers van het klassieke
Een grondiger begrip van Adam Smith laat echter zien dat de keuze misschien toch nog niet zo gek is: Smith was ook een moraalfilosoof en benadrukte dat eigenbelang niet mag uitdraaien op egoïsme: het nastreven van eigenbelang dient te geschieden binnen de kaders van de maatschappelijke verantwoordelijkheden die iedere burger heeft. Zo beschouwd zit het gedachtegoed van Smith misschien toch behoorlijk op één lijn met de missie van Knab.