Knab bevestigt: er wordt steeds minder geld uit de muur gehaald

05 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met alle berichtgeving over de ontwikkelingen in contactloos betalen ligt het voor de hand om aan te nemen dat er steeds minder geld uit de automaat gehaald wordt. Knab liet de aanname onderzoeken en bevestigt: Nederlanders halen steeds minder geld uit de automaat. Was dat in 2015 nog gemiddeld €273 per maand, inmiddels is dat gedaald tot €197.

Ten opzichte van drie jaar geleden halen Nederlanders gemiddeld 28% minder geld uit de muur. Knab onderzocht ruim 780.000 geanonimiseerde transacties en komt op basis daarvan tot die uitkomst. In 2015 haalden Nederlanders nog €273 per maand uit geldautomaten, dit jaar nog €197. We gaan ook minder vaak naar de geldautomaat. Dat aantal daalde van gemiddeld 2,2 keer per maand in 2015 naar nog maar 1,6 keer per maand nu, een daling van 30%, bijna gelijk aan de procentuele daling van het gepinde bedrag.

Oorzaken

De primaire oorzaak van de teruggang in contant geld pinnen laat zich raden: de stormachtige opkomst van contactloos betalen. Betalen is eenvoudiger als nooit tevoren en nieuwe ontwikkelingen blijven zich aandienen, vooral op het gebied van wearables. Waar consumenten vroeger altijd even moesten pinnen voordat ze naar het restaurant of de kroeg gingen kan tegenwoordig overal digitaal betaald worden. Er wordt zelfs op gestuurd.

Pinnen per leeftijdsgroep

Oskar Barendse, Financieel Planner bij Knab “Die ontwikkeling gaat de laatste jaren echt razendsnel en lijkt niet te stoppen. Het is logisch dat jongeren hier sneller op inhaken dan ouderen. Zij willen snelheid en gemak bij het betalen, ouderen houden wat meer vast aan het voor hun vertrouwde contante geld.”

En inderdaad, jongeren gaan sneller mee in de trend van contactloos betalen dan ouderen. Het aantal geldopnames van mensen ouder dan 66 jaar is de afgelopen drie jaar gedaald met 11%. Tegelijkertijd geldt voor mensen jonger dan 35 jaar dat het aantal geldopnames met 33% gedaald is.

Geldopnames verspreid over Nederland

Knab onderzocht ook nog hoe snel Nederlanders verspreid over het land overstappen op digitaal betalen, ofwel minder geld uit de muur halen. De kaart geeft weer hoe vaak Nederlanders de afgelopen twaalf maanden geld uit de geldautomaat hebben gehaald. In het zuiden liggen gemiddeld de hoogste aantallen. De Limburgers lijken voorlopig het minst ontvankelijk voor de opkomst van nieuwe technologieën. Ze gaan met afstand het vaakst nog naar de geldautomaat, gemiddeld net geen twee keer per maand. Flevolanders en Friezen gaan het minst vaak naar de geldautomaat, gemiddeld minder dan anderhalve keer per maand.