Eerste crowdfunding hypotheek verstrekt door Topicus startup Jungo

08 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Voor het eerst is in Nederland via crowdfunding een hypotheek verstrekt. Het betreft een particuliere woning in Leiden. Volgens Jungo is dit een absolute primeur. Aan interesse om geld in te leggen is geen gebrek. Jungo geeft aan dat enkele honderden investeerders reeds in de rij staan.

Jungo is een startup die voortkomt uit IT-dienstverlener Topicus. Het bedrijf is opgericht om van eerlijk alternatief financieren de standaard te maken. Waarbij consumenten kunnen profiteren van de rendementen die beleggers maken op hypotheken en kapitaal verschaffen voor een hypotheek. Waar ze uiteindelijk zelf weer op verdienen. Een platform bieden waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden en hypotheken verstrekt kunnen worden is het droomscenario.

Voorwaarden

Jungo belooft transparantie en afwezigheid van kleine lettertjes. Dat wil niet zeggen dat er geen voorwaarden zijn. Zo is bijvoorbeeld een maximum van 20% van een hypotheek te crowdfunden. En pas nadat een hypotheek al gegarandeerd is. Voor het verstrekken van de hypotheken werkt Jungo samen met erkende partij Aegon.

Jungo verstrekt crowdfund-hypotheek

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om onze hypotheek simpel en vertrouwd te maken. Het moest echt een win-win hypotheek worden: waarbij de huizenkoper én de investeerders profiteren”, zegt mede-oprichter Vincent van den Noort van Jungo. Volgens Van den Noort worden momenteel dagelijks nieuwe adviseurs aangesloten. “We werken met adviseurs die zien dat er een nieuwe hypotheek nodig is voor een nieuwe generatie. Op dit moment activeren we iedere dag nieuwe adviseurs die hetzelfde als wij denken. Maar het gaat niet alleen om innoveren: we zijn op 20- en 30-jaar rentevast op dit moment ook de voordeligste hypotheek qua kosten over de gehele looptijd.”

Consumentenbond tevreden

De Consumentenbond deed alvast onderzoek naar de crowdfunding hypotheek. Hun conclusie​ is dat het “een goed doortimmerd concept is”, dat “best eens een succes zou kunnen worden.” “Daar zijn we natuurlijk blij mee”, geeft mede-oprichter Vincent van den Noort aan.