KPMG neemt belang in veelbelovende Nederlandse fintech AdviceRobo

02 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal accountants- en advieskantoor KPMG investeert in de Nederlandse fintech AdviceRobo. Het bedrijf levert oplossingen die financiële risico’s voor mensen en bedrijven die leningen aangaan beter helpt voorspellen. KPMG schaarde AdviceRobo vorig jaar bij de vijftig meest veelbelovende bedrijven in de eigen index FinTech 100.

AdviceRobo is een “absolute voorloper in de sector”, zoals Rob Fijneman, Head of Advisory bij KPMG, het omschrijft. De startup biedt voorspellende gedragsdiensten die werken op basis van kunstmatige intelligentie. De software die AdviceRobo gebruikt past al kunstmatige intelligentie toe op niet-financiële data, inclusief het gedrag van potentiële leners. Over niet al te lange tijd kunnen kredietverstrekkers met behulp van AdviceRobo hun kredietrisicomodellen verder optimaliseren. Enerzijds verlagen ze hiermee hun eigen kosten en anderzijds voorkomen ze overkreditering voor consumenten en bedrijven.

Uitbreiding dienstenaanbod

Fijneman: “Het doet ons goed dat wij met deze samenwerking dit soort voorspellende gedragsmodellen op basis van Artificial Intelligence kunnen toevoegen aan onze dienstverlening voor kredietverstrekkers. De AdviceRobo modellen stellen kredietverleners in staat hun kredietrisicomodellen te verbeteren en daarmee kosten te verlagen, vooral ook waar data de beperkende factor is. Het biedt daarnaast de mogelijkheden een grote impuls te geven aan het acquireren van nieuwe klanten.”

KPMG neemt belang in veelbelovende Nederlandse fintech AdviceRobo

KPMG neemt niet voor niets een minderheidsbelang in de fintech. Door de samenwerking stelt KPMG zichzelf in staat om klanten wereldwijd bij te staan om hun huidige risicomanagement verder te versterken en dit geschikt te maken voor het komend decennium. Voor AdviceRobo betekent de samenwerking met KPMG toegang tot een schat aan kennis en netwerk, die het bedrijf in de loop der jaren heeft opgebouwd op het gebied van risicomanagement, wetgeving en Data & Analytics.

Stimulans voor welvaart

De ceo van AdviceRobo Diederick Van Thiel bevestigt: “De kruising van onze competentie in gedragspsychologie en AI software met de deskundigheid en ervaring van KPMG op het gebied van risicomanagement, wetgeving en data analytics gaat leiden tot nieuwe intelligente software producten voor onze gezamenlijke wereldwijde klanten. Samenwerking met zo’n toonaangevende partij biedt ons de mogelijkheid verder te groeien”. Van Thiel geeft verder aan dat het zijn ambitie is het aanbod van financiële pakketten te vergroten voor klanten die wel willen lenen, maar dit om tal van redenen niet kunnen: “Er zijn wereldwijd zo'n 4,5 miljard mensen die onvoldoende of geen toegang hebben tot leningen, omdat ze weinig of geen kredietgeschiedenis hebben. Onze software stelt geldschieters in staat deze klanten te bereiken. Die ontwikkeling stimuleert welvaart, ondernemerschap en de economie.”

Zowel Van Thiel als medeoprichtster en CCO Rosali Steenkamer blijven aan het roer staan van het bedrijf. Partner bij KPMG Erik Rood leidt de samenwerking tussen KPMG en AdviceRobo.