Banenkrimp in financiële sector ondanks recordaantal vacatures

17 augustus 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De financiële sector is de afgelopen tien jaar veel banen verloren en volgens uitkeringsinstantie UWV is die krimp nog niet afgelopen. Het aantal banen zal verder afnemen en daarmee is de financiële sector momenteel de enige sector waarin sprake is van een krimp. WW’ers uit de financiële dienstverlening doen er bovendien langer dan gemiddeld over om weer aan het werk te geraken.

In veel sectoren weten werkgevers momenteel niet waar ze het zoeken moeten. Het tekort aan personeel leidt hier en daar tot steeds gekkere sprongen. Zo niet in de financiële sector. De sector heeft de twijfelachtige eer om momenteel de enige sector te zijn waar meer banen verdwijnen dan er bijkomen, ondanks het gunstige economisch tij. Die conclusie komt naar voren in de ‘Factsheet arbeidsmarkt Financiële dienstverlening’.

Groei in hogere segment en ICT

"De financiële dienstverlening is de enige sector in de economie waarin het aantal banen van werknemers structureel krimpt. Toch komen er ondanks de banenkrimp ook veel vacatures bij. Dit heeft onder meer te maken met vervanging van personeel door de vergrijzing en verschuivingen in gevraagde beroepen. In het hogere financiële segment neemt het aantal banen daarom juist toe. Dit geldt ook voor specialistische ICT-beroepen", aldus het UWV.

Vacature aanbod in de financiële sector daalt

Ondanks de zorgwekkende berichten zijn er nog steeds kansen voor mensen die willen werken in de financiële sector. De drie grootbanken behoren bovendien nog altijd tot de meest gewilde werkgevers van Nederland, waarvan Rabobank onlangs zelfs helemaal bovenaan eindigde. Vooral op hoger en wetenschappelijk niveau blijft er nog voldoende werk te vinden. Daarbij zijn er volop kansen voor specialistische functies, zoals inkopers, (assistent) accountants en belastingadviseurs. En niet verrassend is er bij financiële bedrijven een grote vraag naar ICT’ers, van programmeurs tot BI-specialisten.

Krimp vooral bij administratief personeel

De bankensector is goed voor 46% van het totaal aantal banen in de financiële sector. Tussen 2012 en 2017 is dat aantal volgens het CBS echter wel met 22% gedaald. De oorzaak laat zich raden, digitalisering. Banken hebben hier de afgelopen vijf jaar fors in geïnvesteerd, niet in de laatste plaats omdat ze zich geconfronteerd zagen met de opkomst van uitermate efficiënte fintechs en wel moesten om te overleven. De krimp vindt vooral plaats bij algemeen administratief medewerkers, financieel-administratief personeel en filiaalhouders.

Langer in WW

Vergeleken met andere sectoren ondervinden WW’ers uit de financiële sector meer moeite om een nieuwe baan te vinden. Van hen heeft 38% binnen een jaar weer nieuw werk. Het Nederlandse gemiddelde ligt echter op 65%. Volgens het UWV beginnen opvallend veel werkhervatters voor zichzelf. De uitkeringsinstantie specificeert daarbij niet of het gaat om zelfstandige op het gebied van financiën of in het geheel een andere richting.