Rabobank stelt prognoses huizenprijzen naar boven bij

16 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In een rapport over de woningmarkt stelt Rabobank dat eerdere prognoses naar boven moeten worden bijgesteld. Waar de bank aanvankelijk uitging van een gemiddelde prijsstijging van koopwoningen van 8,0% over 2018, is dat volgens de bank nu 8,7%. Rabobank stelt dat de huidige situatie het vertrouwen van Nederlanders in de huizenmarkt ondermijnt.

De prijzen van Nederlandse koopwoningen stijgen volgens Rabobank nog harder dan aanvankelijk gedacht. Het is een bevestiging van een vergelijkbaar onderzoek dat ABN AMRO vorige maand presenteerde. De verkoop van het aantal huizen daalt, maar de prijzen blijven doorstijgen. De stijging komt in zijn algemeenheid door schaarste, maar wordt verder opgedreven door kopers die overbieden, een fenomeen dat veel vaker voorkomt dan voorheen. Met name in de grote steden speelt dit. Volgens makelaarsvereniging NVM is in het tweede kwartaal van 2018 34% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Slecht voor vertrouwen

Almaar stijgende prijzen zijn slecht voor het vertrouwen in de huizenmarkt, stelt Christian Lennartz, econoom bij Rabobank. Steeds meer mensen geven aan dat het een ongunstige tijd is om te kopen. In combinatie met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers zal het aantal verkochte woningen naar verwachting dalen. "Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt", aldus Lennartz.

Huizenprijzen stijgen harder dan voorspeld

Het aantal verkochte huizen loopt vooral terug in de vier grote steden, alsmede de provincies waar die steden in liggen. Volgens cijfers van Rabobank verwisselden in het tweede kwartaal 52.930 huizen van eigenaar, bijna 6.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De provincie Groningen is de positieve uitzondering op de regel.

Starters kind van de rekening

Hoe ziet de toekomst op de woningmarkt eruit volgens Rabobank? Voor heel 2018 gaat Rabobank uit van zo’n 225.000 woningverkopen. Een daling ten opzichte van het aantal van 242.000 in 2017. Hoewel er sprake is van een daling is het aantal verkochte woningen historisch gezien echter nog altijd stevig te noemen. Starters worden het kind van de rekening. Rabo verwacht dat in de tweede helft van 2018 en in 2019 het aantal starters verder zal afnemen.