Facebook wil bancaire gegevens om vertrouwensband met gebruikers te herstellen

08 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Het sociale platform Facebook heeft grote Amerikaanse banken gevraagd om gedetailleerde financiële gegevens te delen. De Amerikaanse tech-gigant hoopt daarmee meer betrokkenheid van gebruikers te creëren, specifiek op het Messenger-platform, de berichtendienst van Facebook. Amerikaanse banken reageren terughoudend volgens Wall Street Journal.

Social media platform Facebook heeft momenteel de wind een beetje tegen. De netwerksite is de afgelopen maanden op zijn zachtst gezegd veelbesproken geweest, na de uitkomst van het schandaal met Cambridge Analytica. Dat laatste bedrijf heeft met data van Facebook-gebruikers naar verluidt veel invloed uitgeoefend op de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft al enkele malen tekst en uitleg moeten geven voor zowel het Congres als het Europees Parlement. De afgelopen twee weken is zo’n $120 miljard aan beurswaarde verdampt van Facebook, na tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal.

Facebook wil bancaire gegevens om vertrouwensband met gebruikers te herstellen

Het lijkt op het oog niet het beste moment te zijn om banken te vragen om privacygevoelige financiële gegevens te delen. Toch is dat exact wat nu gebeurt, aldus zakenkrant Wall Street Journal. Onder andere JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank en Citigroup zouden door Facebook benaderd zijn om bancaire diensten aan te bieden via de berichtendienst van Facebook, Facebook Messenger. Naar verluidt richt Facebook zich specifiek op saldoinformatie en creditcard transactiedata. Hiermee wil Facebook gebruikers de mogelijkheid geven om via het eigen platform de rekening te kunnen checken en notificaties van fraude te ontvangen.

Terughoudende reacties

Grote banken maken graag gebruik van de diensten van tech-giganten, omdat ze op die manier snel hun klanten kunnen bereiken. Diverse banken bieden inmiddels al klantenservice aan via Facebook-chat of bijvoorbeeld WhatsApp. De banken reageren echter terughoudend op het verzoek om de data waar Facebook nu om vraagt. Volgens Wall Street Journal is er tenminste één bank die een gesprek überhaupt uit de weg gaat, in het licht van lopend onderzoek naar de werkwijze van Facebook op het gebied van het delen van gebruikersdata.

Een woordvoerster van JPMorgan Chase aan Wall Street Journal: “[De bank] is niet van plan om transactiegegevens te delen met zulke platformen en moet als gevolg nee zeggen tegen sommige dingen.”