Topman Goldman Sachs stapt op na 12 jaar

20 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Topman Lloyd Blankfein vertrekt als topman bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Wanneer hij eind september aftreedt is hij 12 jaar lang bestuursvoorzitter geweest van de bank. Hij wordt opgevolgd door de huidige Chief Operating Officer (COO) David Solomon.

De positie van topman bij Goldman Sachs is ongetwijfeld één van de meest geambieerde posities in het internationale bankwezen. Hoewel de bank in de ogen van veel consumenten geen bijzonder goed imago heeft, heeft de bank door zijn status nog altijd veel aantrekkingskracht op bankiers. Lloyd Blankfein heeft 12 jaar lang de scepter gezwaaid, maar vindt het inmiddels mooi geweest.

Blankfein - die vorig jaar te maken kreeg met een vorm van lymfeklierkanker, maar daar inmiddels van is hersteld - is één van de langstzittende topmannen in de Amerikaanse financiële sector en één van de zeer weinigen die de crisis overleefde. Naast superbelegger Warren Buffet en JPMorgan Chase topman Jamie Dimon is hij de enige die nog op dezelfde post zit als voor de uitbraak van de financiële sector.

Topman Goldman Sachs stapt op na 12 jaar

Niet onomstreden

Onder de regeerperiode van Blankfein heeft Goldman Sachs goed geboerd, maar wie terugkijkt ziet een topman die regelmatig het middelpunt was van schandalen. Zo beweerde hij in 2009 dat banken ‘het werk van God’ uitvoerden, iets waarvoor hij later excuses aanbood. Als topman van de bank die volgens de publieke opinie een voorname rol heeft gespeeld bij het uitbreken van de kredietcrisis, staat hij symbool voor de riskante activiteiten van Goldman Sachs. Bijvoorbeeld de hulp aan Griekenland met riskante financiële constructies, die de schuld van het land minder groot lieten ogen dan die in werkelijkheid was en uiteindelijk de eurozone bijna deed klappen.

Nieuwe topman is DJ

De nieuwe topman David Solomon is de huidige COO van Goldman Sachs. Solomon heeft de bedrijfsladder stap voor stap beklommen na zijn start in 1999. In 2006 werd hij hoofd investmentbanking van de zakenbank, later dus operationeel directeur.

Solomon is niet direct het archetype Wall Street-bankier. Hij heeft geen financiële opleiding (hij studeerde politiek aan een liberal arts universiteit) en is wel eens in trainingsbroek en blazer op zijn werk verschenen. Onder de naam D-Sol draait Solomon bovendien regelmatig plaatjes in de wat meer exclusieve nachtclubs van Manhattan. Één van zijn zelfgemaakte nummers heeft zelfs meer dan een miljoen streams op muziekdienst Spotify.