Aandelenafspraak tussen Adyen en eBay

05 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse fintech Adyen haalde eerder dit jaar de Amerikaanse veilingsite eBay binnen als grote klant. Adyen gaat geleidelijk aan al het betalingsverkeer regelen dat dagelijks plaatsvindt op de online marktplaats en verdrijft daarmee PayPal als partner. Volgens het FD heeft Adyen - dat binnenkort naar de beurs gaat - bij het binnenhalen van eBay als klant het bedrijf 5% van de aandelen toegezegd en een bijdrage van ca. €60 miljoen aan implementatiekosten.

In februari van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Ebay zijn jarenlange relatie met PayPal wilde gaan afbouwen, ten faveure van het Nederlandse betaalaanbieder Adyen. Geleidelijk aan zal Adyen al het betalingsverkeer van de online veilingsite op zich gaan nemen. Voor de Amsterdamse fintech een mooi succes, want hoewel het bedrijf sterk groeit en al een mooie verzameling klanten heeft (Facebook, Uber, Netflix etc.) kan het zich in omvang nog lang niet meten met wereldleider PayPal. Volgens bronnen van het FD heeft Adyen veel geïnvesteerd in de nieuwe relatie, in de vorm van (toekomstige) aandelen en een implementatiebijdrage.

Adyen mikt op Amerikaanse uitbreiding

Adyen was kort geleden nog in het nieuws vanwege een bevestiging dat het bedrijf naar de Amsterdamse beurs zou gaan. Analisten verwachten de grootste beursgang sinds ABN AMRO in 2015 weer publiek ging. Adyen wordt gezien als ‘hot property’. Naar nu blijkt heeft Adyen bij het binnenhalen van eBay als klant een aanbod gedaan van 5% van de aandelen via zogeheten ‘warrants’, een optie waarmee de houder het recht heeft om aandelen te kopen voor een vastgestelde prijs. Een ‘warrant’ verschilt van een ‘optie’ in die zin dat een warrant uitgegeven wordt door een onderneming, in plaats van door de beurs zoals bij een optie het geval is.

EBay gaf eerder aan dat het verwacht dat de implementatie zo’n drie jaar gaat duren, terwijl betalen via PayPal nog tot 2023 mogelijk is. Naast 5% van de aandelen draagt Adyen naar verluidt €60,7 miljoen euro bij aan implementatiekosten van de eigen betaaldienst. Verder krijgt eBay vanwege het hoge volume van het dagelijkse aantal betalingen extra staffelkorting op de prijzen die Adyen rekent.

Amerikaanse uitbreiding

Het wordt steeds duidelijk dat Adyen veel investeert in de relatie met eBay en uitbreiding op de Amerikaanse markt lijkt de voornaamste reden daarvan. EBay is in heel Noord-Amerika welbekend en een partnership met eBay kan voor Adyen naar verwachting nieuwe deuren openen, die verdere groei van Adyen kunnen bewerkstelligen. Die groei wordt momenteel momenteel al geraamd op 25%-35% in de komende jaren, terwijl de groei van de kosten achterblijft. Dit zorgt voor veel interesse van beleggers, in het bijzonder Amerikaanse.