EBay laat betalingen verwerken door Nederlandse fintech Adyen

06 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse betalingsverwerker Adyen gaat het betalingsverkeer regelen van online veilingsite eBay. In de komende jaren zal Adyen geleidelijk aan de taken gaan overnemen van PayPal. EBay geeft aan dat de samenwerking met Adyen zorgt voor lagere kosten en klanten meer opties geeft.

EBay is één van de grootste en bekendste veilingsites ter wereld. Het is in feite de internationale versie van het Nederlandse Marktplaats. Niet voor niets werd Marktplaats al in 2004 overgenomen door de Amerikaanse gigant. Op een site als eBay worden dagelijks honderdduizenden transacties voltooid, een activiteit die tot nu toe altijd door het eveneens Amerikaanse PayPal werd uitgevoerd. PayPal was zelfs eigenaar van eBay. In 2015 splitste eBay zich af en nu snijdt het de banden nog verder door. EBay heeft aangegeven de samenwerking met PayPal stop te zetten en in zee te gaan met het Nederlandse Adyen.

The payments platform built for growth-adyen

Adyen is een partij waar veel Nederlanders mee te maken hebben in hun dagelijkse leven, maar een groot deel van de mensen zal het niet door hebben. Het techbedrijf is vooral actief achter de schermen, als verwerker van online en mobiele betalingen. Met eBay als nieuwe klant krijgt de Amsterdamse startup vele miljarden extra te verwerken. De overstap van PayPal naar Adyen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Geleidelijk aan zal Adyen het betaalverwerkingsproces over gaan nemen van PayPal. EBay verwacht dat de overstap binnen drie jaar compleet voltooid is.

Meer opties

Volgens eBay zorgt de samenwerking met Adyen voor een meer klantvriendelijk betaalproces. Om gebruik te maken van PayPal moeten gebruikers een account hebben, bij Adyen hoeft dat niet. David Wenig - CEO van eBay - bevestigt in de Wall Street Journal: “We verwachten een probleemloze betaalervaring, terwijl we kopers en verkopers meer opties geven om te betalen en om te ontvangen.” Een ander groot voordeel naar eigen zeggen is dat het betaalproces bij eBay binnen blijft. Kopers worden niet eerst omgeleid naar een andere site, zoals bij PayPal het geval is.

Grote vis

Pieter van der Does - CEO en mede-oprichter van Adyen - is opgetogen over de grote vis die zijn bedrijf aan de haak geslagen heeft. Hij laat optekenen: “We zijn bijzonder blij dat eBay, één van ‘s werelds meest succesvolle e-commerce bedrijven aller tijden, gekozen heeft voor Adyen als nieuwe, wereldwijde betalingsverwerker. Adyen heeft een unieke positie, waarin het de capaciteit heeft hoge volumes, zoals bij eBay, te verwerken. We staan te popelen om het betalingsverkeer op eBay te gaan verwerken. Te beginnen in Noord-Amerika en vervolgens in de rest van de wereld.”