PayPal doet grootste overname uit eigen bestaan

22 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PayPal neemt voor $2,2 miljard het Zweedse iZettle over. Het is voor het Amerikaanse bedrijf de grootste overname ooit. Met de aankoop van iZettle wil PayPal een vuist maken tegen gelijkaardige aanbieders van mobiele betaaldiensten zoals Square en Stripe, beiden afkomstig uit Silicon Valley.

Het Zweedse iZettle werd in 2010 opgericht door Jacob de Geer (een geboren en getogen Zweed, red.). Het bedrijf ontwikkelt betaaloplossingen, met een sterke nadruk op mobiel en contactloos betalen. PayPal heeft aangekondigd iZettle over te nemen voor een bedrag van $2,2 miljard.

De aankondiging dat PayPal iZettle overneemt is op zichzelf al nieuwswaardig, maar het moment van overname is extra saillant. Nog geen twee weken geleden vroeg iZettle bij de Stockholm Nasdaq documenten aan voor een beursgang, die $227 miljoen moest opleveren. Naar verluidt waren beide partijen al meerdere jaren in gesprek over een overname, maar is het tot nu toe niet zover gekomen. De stappen richting beursgang lijken PayPal te hebben wakker geschud, want opeens slaat het Amerikaanse bedrijf spijkers met koppen.

PayPal neemt iZettle over voor $2,2 miljard

iZettle is momenteel actief in twaalf landen, waaronder Nederland. iZettle richt zich met zijn producten zowel op fysieke winkels als op webwinkels. Vooral de grootte en het bereik van iZettle lijken voor PayPal een goede aanvulling op het bestaande profiel te zijn.

Toegevoegde waarde voor kleine bedrijven

“Kleine bedrijven zijn de motor van de mondiale economie en we blijven ons platform uitbreiden om hen te helpen in de concurrentiestrijd, online en offline en via mobiel”, aldus PayPal topman Dan Schulman in een verklaring. “iZettle en PayPal passen goed bij elkaar, ze delen dezelfde missie, dezelfde waarden en dezelfde cultuur - en producten en geografische werkgebieden vullen elkaar aan. In de huidige digitale wereld willen consumenten aankopen kunnen doen waar, wanneer en hoe ze willen. Met bijna een half miljoen verkopers op het platform voegen Jacob de Geer en zijn team eersteklas vaardigheden en talent toe die van PayPal een wereldwijde one-stop solution maken voor retailers.”

Vanuit iZettle laat oprichter De Geer optekenen: “Door onze assets en expertise te combineren met een wereldspeler als PayPal kunnen we van nog meer toegevoegde waarde zijn voor kleine bedrijven die willen overleven in een wereld van reuzen. De combinatie van iZettle en PayPal zal onze winkeliers enorme voordelen bieden, door een uitgebreide selectie tools die hen helpt om betalingen te aanvaarden.”