MUNT Hypotheken krijgt vrouw aan het roer: bankier Ellen Hensbergen

08 mei 2018 Banken.nl 5 min. leestijd

Sinds 1 mei heeft MUNT Hypotheken een nieuwe Algemeen Directeur. Het betreft Ellen Hensbergen, die hiervoor werkte als Associate Director Bijzonder Beheer Hypotheken bij NIBC Bank en als Leidinggevende Service & Advies en Preventief Beheer bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met haar aanstelling sluit Hensbergen zich aan bij een select groepje vrouwen dat aan het hoofd staat van een grote financiële instelling.

Hensbergen geeft aan met veel plezier en ambitie te beginnen in haar nieuwe rol: “MUNT heeft drie mooie jaren achter de rug en is uitgegroeid tot een vaste speler in de top tien van grootste hypotheekaanbieders van Nederland. De uitdaging is nu om deze groei vast te houden.” Menno Luiten, Commercieel Directeur bij MUNT Hypotheken, laat weten dat Hensbergen is aangetrokken met het oog op het aangaan van deze uitdaging. Hierbij zal ze er ook voor moeten zorgen dat MUNT een toonaangevende hypotheekaanbieder blijft: “Met de komst van Ellen Hensbergen zorgen we ervoor dat we continu kunnen blijven verbeteren. We zijn dan ook zeer verheugd met haar komst”, aldus Luiten.

Om te kunnen blijven groeien en verbeteren, is het volgens Hensbergen “zaak om goed te blijven luisteren naar onze klanten”. “In het geval van MUNT zijn dat niet alleen consumenten, maar ook hypotheekadviseurs. Door te blijven innoveren en kort op de bal te zitten, kunnen we onze groei voortzetten en de komende jaren een verdubbeling van het aantal verstrekte hypotheken realiseren”, aldus de nieuwe Algemeen Directeur, die het stokje overneemt van Jeroen Looman, die de afgelopen vijf jaar leidinggaf aan de hypotheekverstrekker. Volgens een woordvoerder zal Looman nu een andere rol gaan vervullen binnen MUNT, waarbij hij zich zal richten op de strategische doorontwikkeling en het borgen van de funding.

Ellen Hensbergen, Algemeen Directeur - MUNT Hypotheken

Hensbergens carrière in de financiële sector begon in 2006 bij ABN AMRO, waar ze in iets meer dan twee jaar tijd uitgroeide van Management Trainee tot Branche Manager. In 2011 startte ze bij NHG en in 2015 maakte ze de overstap naar haar vorige werkgever, NIBC: “Ik heb altijd een zwak gehad voor financiële dienstverlening. Ik heb aan de ‘voorkant’ en ‘achterkant’ van het hypotheekproduct gewerkt. Daarbij heb ik ervaring bij NHG. De stap naar MUNT Hypotheken is in dat opzicht een logische.”

In haar laatste positie bij NIBC, waarin ze de rol vervulde van Associate Director Bijzonder Beheer Hypotheken, wist Hensbergen binnen de bijzonder beheer-afdeling een vernieuwing teweeg te brengen. Hiermee sleepte ze een nominatie voor credit-manager van het jaar (VVCM) in de wacht. Hensberger: “Het ging hierbij om een transitie, waarbij we niet langer enkel focussen op de betalingsachterstand, maar meer op het klantbelang. Deze filosofie – uitgaan van het klantbelang – is wat mij verbindt met de ambities van MUNT Hypotheken. Gezamenlijk zullen we deze filosofie nog verder ten uitvoer brengen.” 

MUNT Hypotheken behoort tot de top tien van de grootste Nederlandse hypotheekaanbieders en verstrekt kredieten op basis van het kapitaal van vijftien Nederlandse pensioenfondsen. In totaal heeft MUNT meer dan €12 miljard aan commitments en een opgebouwde portefeuille van ruim €10 miljard aan verstrekte hypotheken. De verstrekker zegt zich te richten op het aanbieden van “transparante hypotheken met heel goede en eerlijke voorwaarden, scherpe rentes en een duidelijk, snel en zorgeloos aanvraagproces.” In lijn met dit streven werd eind vorig jaar Nederlands eerste overstaphypotheek gelanceerd.

Vrouwen in de financiële top

Het aantal vrouwen dat aan het hoofd staat van grote financiële instellingen is nog altijd behoorlijk beperkt. Gekeken naar de vijf grootste Nederlandse banken – ABN AMRO, Rabobank, ING, BNG Bank en de Volksbank – blijkt alleen BNG Bank te worden geleid door een vrouw, Gita Salden. Indien de gehele top van de banken onder de loep wordt genomen, is te zien dat binnen de RvB’s en RvC’s het percentage vrouwen op zo’n 30% uitkomt. Terwijl vrouwelijke bestuurders hiermee nog behoorlijk in de minderheid zijn, doen de grootbanken het hiermee nog altijd een stuk beter dan de financiële branche als geheel, waar gemiddeld 11,8% van de RvB’s en 13,5% van de RvC’s uit vrouwen bestaat.

Wanneer er specifiek wordt gekeken naar de grote Nederlandse hypotheekverstrekkers, blijkt dat tot voor kort alleen ABN AMRO-onderdeel Florius werd geleid door een vrouw, namelijk door Karin Polman. Met het aantreden van Hensbergen als Algemeen Directeur van MUNT is hier nu dus nog een vrouw bijgekomen.