Google lanceert nieuwe betaaldienst Google Pay

17 januari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Internetgigant Google heeft met Google Pay een nieuwe betaaldienst gelanceerd. Met Google Pay wil Google haar miljarden gebruikers een betere en vooral snellere betaalervaring bieden bij al hun transacties, zowel online als offline.

Natuurlijk beschikt Google allang over een betaaldienst. De technologiereus beheerde zelfs al verschillende betaaldiensten, maar deze waren tot op heden enigszins gefragmenteerd. Google lijkt nu in één keer schoon schip te willen maken. Diensten als Android Pay en Google Wallet worden samen met andere bestaande diensten ondergebracht bij de overkoepelende, nieuwe naam Google Pay. Hiermee wil het bedrijf ongetwijfeld de concurrentie aan blijven gaan met de grote concurrent Apple, maar daarnaast ook met de bankensector.

Google lanceert nieuwe betaaldienst

Google Pay is inmiddels al beschikbaar op bijvoorbeeld Airbnb en daarnaast op een reeks andere websites en platforms, die in de VS misschien wat meer ingeburgerd zijn dan in Nederland en de rest van Europa. Bovendien is Google Pay niet alleen voor online transacties: het kan ook offline gebruikt worden in de winkelstraat. “Met Google Pay gebruik je de informatie die al staat opgeslagen in je Google account, zodat het nog sneller gaat. In de komende weken zul je Google Pay zien verschijnen online, in de winkels, in de verschillende Google diensten en ook om te betalen aan of te ontvangen van vrienden”, zegt Pali Bhat, Vice President van Productmanagement bij Google.

Invoeren kaartgegevens frustrerend

Google doet het niet alleen. Het bedrijf wordt bijgestaan door online betaalspecialist WorldPay. Dave Glaser is Chief Product Officer bij WorldPay en vertelt: “Google kaart één van de grootste barrières aan voor wat betreft online betalen. Namelijk iedere keer weer je kaartgegevens invoeren. Dat invullen van gegevens is een grote frustratie bij heel veel mensen. Het leidt er zelfs toe dat 20% van de mensen die bezig is een aankoop te doen zich toch terugtrekt uit het afrekenproces. Google Pay trekt de betaalgegevens automatisch uit het Google ecosysteem en verkort het afrekenproces tot slechts enkele klikken.”

Google Pay is voorlopig nog niet beschikbaar in Nederland en onduidelijk is wanneer wel. Wel kunnen Nederlands Google Pay al gebruiken voor het doen van aankopen in Google Play, Google’s eigen applicatiewinkel.