Compliance specialist Wft Assist sluit zich aan bij Enigma Consulting

10 januari 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wft Assist, een specialist in de Wet financieel toezicht en op het gebied van risk en compliance in de financiële sector, maakt sinds kort onderdeel uit van Enigma Consulting. Door de overname kan Wft Assist beter voldoen aan de toenemende compliance-vraag vanuit bestaande klanten. Ineke Kok, voormalig afdelingsmanager van Aegon en oprichter van Wft Assist, blijft aan als directeur.

De afgelopen jaren heeft de financiële sector, als gevolg van de financiële crisis, te maken gekregen met flink aangescherpte compliance-eisen en veranderde wet- en regelgeving. Dit was enerzijds om meer stabiliteit en controle te bewerkstelligen binnen de branche als geheel en anderzijds om de sector efficiënter te laten opereren. Een groot aantal regels en voorschriften voor de financiële markten zijn samengebracht in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Als gevolg van de veranderende markt en aangescherpte eisen, worstelen veel organisaties in de sector met de implementatie van dergelijke wet- en regelgeving binnen hun onderneming.

Wft Assist

Dat beeld herkent ook Ineke Kok, oprichter van Wft Assist, een bureau gespecialiseerd in Wft, risk en compliance. Sinds 2007 helpt Wft Assist financiële organisaties – banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële instellingen – bij vraagstukken op dit gebied. Kok, in haar vroege loopbaan jarenlang werkzaam als afdelingsmanager bij Aegon, waar ze verschillende acceptatie en schadeafdelingen leidde – geeft aan: “De compliance-vraagstukken van ondernemers in de financiële markt worden breder en er is een groeiende vraag naar concrete ondersteuning bij implementatie van wet -en regelgeving in de onderneming.”

Wft Assist is gespecialiseerd in het helpen van organisaties om de implicaties van de Wet financieel toezicht en de implementatie ervan binnen de bedrijfsvoering te begrijpen. Naast het persoonlijk adviseren en assisteren van financiële dienstverleners over de Wft, heeft het bureau recent ook zijn dienstenpakket verbreed, om ondersteuning te bieden bij de aanstaande AVG/GDPR* privacy wetgeving, die nauw aansluit bij Wft Risk & compliance.

Quote Ineke Kok

Als gevolg van de toenemende vraag vanuit de markt naar de diensten van Wft Assist, heeft Kok onlangs besloten haar krachten te bundelen met Enigma Consulting, een in Zeist gevestigd adviesbureau gespecialiseerd in onder meer risk management, treasury, project management en digital. Door zich aan te sluiten bij het grotere adviesbureau, zal Wft Assist beter in staat zijn om de bestaande opdrachtgevers te bedienen. Kok legt uit: “We zochten naar versterking om de groeiende compliance-vragen van klanten te blijven ondersteunen.” Ook kan Wft Assist volgens haar nu beter adviseren over complexe vraagstukken, daarbij gebruikmakend van de expertise van Enigma.

Vertrouwde partner in Wft

Paul Jans, algemeen directeur van Enigma Consulting, legt uit dat Enigma op zoek was naar kansen om het dienstenpakket op het gebied van risk en compliance uit te breiden. Door de toevoeging van de kleinere boutique, kan Enigma Consulting volgens hem nu “beter inspringen op de toenemende wet- en regelgeving” en is het adviesbureau “nog beter vertegenwoordigd in de keten van financiële dienstverlening”, van klant, financieel dienstverlener, verzekeraar of bank. Ineke Kok zal als algemeen directeur van Wft Assist aanblijven, waarmee volgens Jans, “de kwaliteit en dienstverlening naar de klanten als vertrouwde partner op het gebied van de Wet financieel toezicht is gewaarborgd.”

Ook de komende jaren staat de sector onder verscherpt toezicht en zal wet- en regelgeving naar verwachting blijven veranderen binnen alle gelederen van de branche (wereldwijd, in Europa, en door Nederlandse toezichthouders DNB en AFM). De overheid heeft al laten doorschemeren het financieel toezicht in Nederland uit te willen breiden,en geeft daarbij aan dat het ook goed zou zijn als dit in Europees verband gebeurt. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt op Europees niveau toezicht op naleving door de financiële sector.

* De Europese General Data Protection Regulation (GDPR) – binnen Nederland vertaald naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – moet zorgen voor betere bescherming van de vele digitale persoonsgegevens die vandaag de dag bij allerlei bedrijven en instellingen liggen opgeslagen.