Belgische geldautomaten switchen naar Windows 7

20 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Nog even en ook in België is het gebruik van Windows XP in geldautomaten verleden tijd. Over ca. 2,5 week zal Microsoft de beveiligingsupdates voor het besturingssysteem stopzetten, met als gevolg dat de automaten niet meer veilig zijn voor cybercriminelen. Volgens Belgische media worden daarom in België, net als in Nederland,  de meeste van de duizenden geldautomaten geüpdate naar een nieuw besturingssysteem, met name Windows 7. In totaal gaat het in België om zo’n 10.000 geldautomaten, die naar het nieuwe besturingssysteem omgezet moeten worden.

Windows 7

De meeste Belgische banken kiezen voor het nieuwe Windows 7, maar de keuze is er nog wel om een speciaal contract met Microsoft af te sluiten om alsnog actuele beveiligingsupdates te krijgen. De Belgische banken zijn op dit moment ieder voor zich druk bezig met de omzetting van de geldautomaten. Volgens KBC is de transitie bij hen al doorgevoerd. ING moet zo’n 3.500 automaten updaten, Belfius zo’n 2.300 machines, en bij BNP Paribas Fortis en Fintro moeten zelfs 4.000 automaten voor het einde van de zomer zijn aangepast.

Belgische geldautomaten switchen naar Windows 7

Verenigde Staten

Begin dit jaar schreef Banken.nl al over het feit dat beheerders van geldautomaten in de Verenigde Staten met een groot probleem worden opgezadeld, wanneer Microsoft stopt met de officiële ondersteuning voor Windows XP. De Nederlandse banken ING, ABN AMRO, en Rabobank zijn naar eigen zeggen in ieder geval goed voorbereid en hebben de nodige maatregelen getroffen.

Geen Windows XP bij internetbankieren

Begin deze maand raadde de Nederlandse bankensector burgers ook aan om vanaf 8 april ook niet langer te internetbankieren met behulp van besturingssysteem Windows XP.